POJAVLJUJU SE RANE I ČIREVI Retka infekcija koju prenose mačke otkrivena u Evropi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija kaže da gljivične infekcije postaju glavna pretnja javnom zdravlju jer klimatske promene čine okruženje pogodnijim za njih. Kožna bolest koju prenose mačke prvi put je otkrivena u Britaniji.

Do sada, ova retka infekcija koju prenose mačke nikada nije prijavljena van Južne Amerike. Kako piše Dejli mejl, tri Britanca su se razbolela od gljivične infekcije čiji se simptomi manifestuju ranama i čirevi na rukama i dlanovima. Zdravstveni zvaničnici kažu da su svi zaraženi gljivičnom infekcijom od iste mačke koja je spašena iz Brazila.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da gljivične infekcije postaju glavna pretnja javnom zdravlju jer klimatske promene čine okruženje pogodnijim za njih. Naučnici UKHSA su dokumentovali britanske slučajeve u časopisu Medical Micologi Case Reports. Žena (63) i njena ćerka, poreklom iz jugoistočnog Brazila, već tri godine žive u Velikoj Britaniji.

Prvo, 63-godišnjakinja je posetila doktora nakon tri nedelje ranica na ruci i otečenih limfnih čvorova nakon ogrebotine koju je zadobila dok je hranila svoju mačku. Njena 30-godišnja ćerka imala je osmonedeljni čir na srednjem prstu koji nije zalečio od mačje ogrebotine. Nijedan od njih nije putovao u Brazil.

Obje su šest meseci bile na terapiji itrakonazolom – lekom koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija. U istoj je kući živio i kćerkin sin, no on nije bio zaražen i nikada ga mačka nije ogrebla ni ugrizla.

Treći prijavljeni slučaj bio je onaj veterinara kojeg je mačka ogrebla dok ju je pregledavao. Četiri nedelje kasnije dobio je čir na srednjem prstu i lezije koje su se protezale duž ruke. Podvrgnut je biopsiji koja je potvrdila Sporothrix brasiliensis i propisano mu je tromesečno lečenje itrakonazolom.

Znanstvenici tvrde da je mačku, koja je vjerojatno odgovorna za širenje infekcije, spasila obitelj u jugoistočnom Brazilu. Preselili su se u Ujedinjeno Kraljevstvo i doveli mačku sa sobom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading