Ukoliko osetite ovo zadebljanje na dlanu javite se odmah lekaru!
Foto: Shutterstock/Alo.rs/ Shutterstock
Ukoliko osetite ovo zadebljanje na dlanu javite se odmah lekaru!

Alo.rs/ Shutterstock

 

 

Da li ste imali prilike da čujete prijatelja kako se žali da se prilikom otvaranja šake svi prsti opruže, a smo domali i mali prst ostaju savijeni. Radi se o problemu Dipitrenova kontraktura, ističe fizijatar Olivera Popović iz ordinacije Master Physical. To je bezopasan problem koji se javlja na šaci, na strani dlana. Nastaje kao posledica zadebljanja fascije dlana i prstiju, najčešće u projekciji četvrtog prsta.

Kako izgleda

Pacijent ne može u potpunosti da opruži prst, a vremenom dolazi do atrofije mišića i stvaranja kontrakture u falangijalnim zglobovima. Bola nema ili se javlja u veoma retkim slučajevima, ali zato ovaj problem otežava kako svakodnevne, tako i profesionalne aktivnosti.

Problem započinje pojavom kvržice na dlanu, koja postepeno prelazi u traku koja se širi ka prstu, da bi na kraju došlo do savijanja prsta i stvaranja kontrakture u malim zglobovima.

Mogući uzroci

Uzrok nastanka je delimično poznat. Veliku ulogu ima nasledni faktor, češće se javlja kod muškaraca (10:1) i obično nakon 40. godine. Povreda igra značajnu ulogu u nastanku ovog problema, zatim alkohol, šećerna bolest…

Kao što je i rečeno, bolest zahvata najčešće četvrti prst, zatim peti ili treći, a palac i kažiprst veoma retko. Razvoj problema je neizvestan i teško je predvideti koliko brzo će napredovati i u kom obimu.

Jednostavna dijagnostika

Dijagnostikuje se na osnovu kliničkog pregleda i retko kad je potrebna dodatna dijagnostika.

Preporučeno lečenje

Lečenje može biti:

*neoperativno - davanjem injekcija kortikosteroida i enzima kolagena direktno u zadebljalu traku ili čvorić (ali se često problem na reši)

*Parcijalna fasciektomija, koja izaziva minimalne komplikacije

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading