Prepoznajte i lečite OSTEOPOROZU pre nego što postane PREKASNO
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Kao posledica toga smanjuje se koštana čvrstina i elastičnost, što povećava mogućnost preloma, ističu iz ordinacije Master Physicial. Najčešća mesta preloma su glava butne kosti, karlica i kičmeni pršljenovi.


KO JE NAJVIŠE NA UDARU
Osteoporoza se uglavnom javlja nakon 65. godine. Najčešće su pogođene žene u postmenopauzi zbog smanjenog lučenja estrogena koji utiče na mineralizaciju kosti. Jedan od uzroka nastanka osteoporoze je i nedovoljan unos ili nemogućnost iskorišćavanja kalcijuma iz hrane, zatim nedostatak vitamina D zbog smanjenog boravka na suncu, način života, pušenje, konzumacija alkohola, smanjena fizička aktivnost…


NAJČEŠĆI SIMPTOMI
Simptomi su neprimetni često sve do pojave prvog preloma. Dijagnostikovanje je veoma jednostavno, brzo i precizno. Podrazumeva merenje koštane gustine na specijalnom aparatu. Merenje se vrši na kičmenom stubu i kuku kao najpouzdanijim mestima za procenu čvrstine kostiju. U zavisnosti od procene lekara, a potrebno je uraditi i rendgen i laboratorijske analize.

NEOPHODNA PREVENCIJA
Unos kalcijuma - Preporučena dnevna doza je 1.000-1.500 mg, a unećete ga preko mleka i mlečnih proizvoda, zelenog povrća, semenki, orašastog voća i ribe.
Unos vitamina D - potpomaže apsorpciju kalcijuma. Dnevna doza odgovara količini od dve-tri kapi uljanog rastvora koji se može kupiti u apotekama.

Fizička aktivnost - vežbanjem kosti izlažemo većem mehaničkom opterećenju i silama koje su veoma važne za aktiviranje i nastanak koštanih ćelija koje utiču na izgradnju i čvrstinu kostiju.


LEČENJE UZ FIZIKALNI TRETMAN
Pored lekova potrebno je uključivanje pacijenta u fizikalni tretman u kombinaciji s kineziterapijom kojom će se pored povećanja mišićne snage poboljšati koordinacija, balans, ravnoteža čime bi se predupredili padovi i prelomi koji su česti kod starije populacije.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading