kosa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naravno da kalitetna maska i šampon za kosu, lak za nokte koji neguje, mogu pomognu za oporavak i jačanje, ali pravo rešenje je ipak uravnotežena prehrana ili unos dodataka.

U nastavku saznajte koji vam to vitamini i minerali nedostaju kada imate poteškoće s kosom i noktima.

Gvožđe

Slabi nokti i kosa su često povezani s manjkom gvožđa, a osim listanja i pucanja noktiju i ispadanja kose simptomi anemije su i iscrpljenost, pad imuniteta, brzo zamaranje…
Ako se prepoznajete u ovim simptomima svakako napravite krvne pretrage i u dogovoru s lekarom odredite dodatke ishrani jer uobičajena ishrana često nije dovoljna za nadoknadu većih nedostatataka gvožđa.

Vitamini iz grupe B

Ovi vitamini su poznati saveznici lepe i zdrave kose kao i noktiju. Kad počnu pucati i listati se nokti, to je najčešće dokaz nedostatka vitamina B.
Iako se pravilnom i uravnoteženom prehranom može osigurati dovoljan unos, često je potrebno uzimati dodatke prehrani s vitaminom B.

Cink

Znate kako od malena slušamo kako bele tačkice na noktima znače nedostatak nekih vitamina?

E, pa pojava belih tačkica na noktima može biti znak nedostatka cinka u organizmu, a on je i te kako potreban za mnoge biološke procese, kao što je stvaranje proteina koji se nalaze u kosi i noktima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading