Nema šta ne leči: Šest benefita kantarionovog ulja
Foto: Pixbay

Kantarionovo ulje dolazi od biljke znane još kao Gospina trava, a spada u vrstu pljuskavica. Kaže se kako ne postoji oboljenje, što fizičko, što psihičko, na koje ovo ulje nema korristan efekat. Od kožnih oboljenja i oštećenja, pa sve do psihičkih problema, kantarionovo ulje će se pobrinuti za ono što vas muči.

Kantarion ili Gospina trava se bere tokom maja i juna, a u njenim se prekrasnim žutim cvetovima i listovima pronalazi eterično ulje koje možete koristiti kao prirodni lek za razna oboljenja, a ovo su neka od njih: opekotine, čirevi, ožiljci, reuma, giht, problemi psihe.

POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Kantarionovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno delovanje, a istraživanja su pokazala kako na depresiju, pa čak i onu sezonsku, ima uticaj zato što usklađuje nivo hormona seratonina i dopamina.

KOŽNI PROBLEMI: Kantarionovo ulje odličan je izbor kao lek za kožne probleme, zbog toga što deluje antibakterijski, rane će brže zaceljivati dok možete i lečiti opekotine prvog stepena. No, ne savetuje se da se koristi kada idete na sunčanje jer može povećati šansu od crvenila kože i opekotina. Na koži se koristi tako da se na određeno mesto namaže, ali nemojte ga stavljati na one rane koje još krvare.

PROBAVNE TEGOBE I UPALE: Koristiti se može i kada vas boli stomak, kod upale jajnika, ali i kod bolnih bubrega i protiv proliva.

MASAŽA: Kantarionovo ulje izuzetno je pogodno za masaže, a pomaže čak i kod propadajuće boli. Možete uzimati i oralno dva puta dnevno, dok čaj od gospine trave, odnosno pljuskavice, je izuzetno koristan i za bolove u leđima izazvane napetošću.

KOD UKLJEŠTENJA ŽIVCA: Za bol živaca, odnosno kod uklještenih živaca, dve do tri kape kantarionovog ulja stavite u dve kašike maslinovog ili bademovog ulja pa mažite na bolno mesto svaka tri sata.

UHOBOLJA: Kantarianovo ulje pomaže i kod uhobolje, a možete ga upotrebiti samostalno, odnosno jednostavno nakapati i zatvoriti komadom vate.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading