Devojčica (14) doživela srčani udar: "Osetila sam leptiriće na školskoj zabavi, nisam znala da je to bio simptom"

Vesti 08.02.2023 14:11 0

Tinejdžerka koja je iskusila leptiriće dok je bila na školskom plesu bila je šokirana kada su lekari rekli da zapravo ima srčani udar.

Devojčica (14) doživela srčani udar: "Osetila sam leptiriće na školskoj zabavi, nisam znala da je to bio simptom"

Printscreen/Instagram

Sijera Zeger je imala samo 14 godina kada se onesvestila na podu svoje porodične kuće nakon povratka sa zabave.

Nakon što je hitno prebačena u bolnicu, Sijera iz Pensilvanije, SAD, rekla je da su se „leptirići“ pretvorili u dubok umor i „intenzivan bol koji peče“ u njenoj nadlaktici. Prisećajući se svojih muka, rekla je da sada zna da je bol u ruci često znak srčanog udara kod žena.

 Prema podacima Britanske fondacije za srce, kod žena je 50 posto veća verovatnoća da će dobiti pogrešnu dijagnozu kada su u pitanju koronarni problemi nego kod muškaraca, prenosi The Sun.


Mnogim ženama srčani udar se pripiše nekom drugom stanju, kao što su anksioznost ili gorušica, a lekari su odbacili Sijerinu bol i definisali je kao „tinejdžersku anksioznost“ i nisu joj dali lek protiv bolova, rekla je za Insajder.

„Zaista me je slomilo kada sam to čula jer sam se osećala neprijatno što je cela moja porodica bila tamo, a ja sam pokvarila rođendansko druženje svog brata“, rekla je Sijera. Ipak, doktor joj je preporučio da poseti dečiju bolnicu samo da bi bila bezbedna.


Nakon nekoliko sati čekanja, Sijeri je rečeno da će joj biti potrebna hitna operacija. I tek nakon operacije, tinejdžerki je rečeno da je doživela srčani udar, kao rezultat krvnog ugruška koji je prošao kroz rupu u njenom srcu i ušao u koronarnu arteriju. Kasnije su testovi otkrili da je tinejdžerka imala povišen lipoprotein A - što znači da su njena crvena krvna zrnca bila "ekstra lepljiva" - što je dovelo do krvnog ugruška. Takođe je rođena sa rupom u srcu, nazvanom patent foramen ovale (PFO), koja je omogućila da se ugrušak zaglavi u njenoj koronarnoj arteriji, uzrokujući srčani udar.


Prema Klivlendskoj klinici, PFO retko dovodi do komplikacija. Ali u Sijerinom slučaju, visoki nivoi lipoproteina A činili su srčani incident verovatnijim. Nakon uspešne operacije, tinejdžerka je poslata kući. Međutim, rekla je da joj je srčani udar zauvek promenio život, jer je njeno srce „trajno oštećeno“.

Prema njenim rečima, koja je podelila svoju priču sa kampanjom „Prave žene“ Američkog udruženja za srce, mogla je da ide u školu samo pola dana i, da bi skinula pritisak sa srca, koristila je ranac na točkovima. „Osećala sam se kao da me svi gledaju kao da sam porcelanska lutka“, rekla je. Međutim, tek 2021. godine Sijera je počela da doživljava nove simptome, uključujući ekstremni umor i kratak dah. Skeniranje je otkrilo da je jedan od njenih srčanih zalistaka "propuštao" nakon što ga je oštetio srčani udar skoro deceniju ranije.

U februaru 2021., ubrzo nakon venčanja, Sijera je morala da se podvrgne operaciji na otvorenom srcu kako bi popravila zalistak. Kaže da je oporavak bio izuzetno težak. „Otečeni ste, u modricama, ne osećate se kao sami, uzimate razne lekove protiv bolova i jedva izdržavate svaki dan“, rekla je ona za Insajder. „U tom trenutku nisam bila pozitivna. Nisam bila srećna", dodala je. Sada, Sijera održava svoje srce zdravim kroz redovnu vežbu i ishranu sa niskim sadržajem natrijuma. Takođe želi da podeli svoju priču sa drugima u nadi da će moći da proširi svest o bolestima srca.


 
Komentari (0)
Loading