OVE NAMIRNICE NE SMEJU DA SE NAĐU U ZAMRZIVAČU Nutricionista otkriva da nemaju ništa zdravo, kao da ste progutali žvaku
Foto: Pixbay

Postoji povrće koje ne nikada ne bi trebalo da zamrzavate zbog velike količine vode koju u sebi sadrži, napominje dijetolog Marija Muhina. Kako ističe, ne mogu svi proizvodi da se čuvaju na temperaturama ispod nule. U zamrzivaču se menja sastav nekih namirnica, pa zako "zeleniš" prestaje da bude izvor vitamina i antioksidanata.

"Ne preporučuje se zamrzavanje zeljastog povrća i začina. Na taj način im se uništava hlorofil, gube se vitamini i antioksidativna svojstva namirnice. Ostaju samo vlakna", rekla je Muhina.

"Zamrzavanje, a potom odmrzavanje mogu negativno da utiču na nutritivnu vrednost povrća bogatog vodom", nastavila je ona.

"Nikada ne bi trebalo da zamrzavate povrće bogato vodom - krastavce, paradajz, tikvice. Biće kao guma - nakon odmrzavanja će izgubiti strukturu i elastičnost", objasnila je Muhina.

"Takođe, proteinski proizvodi mogu da promene svojstva i na niskim temperaturama", kaže Mukhina.

"Tokom zamrzavanja dolazi do pucanja proteinskih veza, denaturacije proteina. Nikada ne bi trebalo da zaledite fermentisane mlečne proizvode, jer ćete posle otapanja dobiti nekvalitetnu namirnicu, nešto nalik kefiru sa tragovima surutke", navela je kao primer.

Prema njenim rečima, hladnoća smanjuje aktivnost polinezasićenih masnih kiselina.

"Polinezasićene masne kiseline u bademima, kikirikiju i lešnicima, zamrzavanje gube svoju aktivnost. Odnosno, mešavina orašastih plodova posle zamrzivača neće imati voskoku nutritivnu vrednost, niti isti kvalitet", napominje.

Takođe, među namirnicama koje ne treba zamrzavati, nutricionistkinja je navela i sir i banane.

Komentari (0)

Loading