OPADANJE KOSE, PUCANJE KOŽE, BUBULJICE Ovo su prvi znakovi za uzbunu, evo za čim vapi vaše telo
Foto: Shutterstock

Ako primetite određene promene na svojoj koži, vaše telo najverovatnije pokušava da vam 'kaže' da vam nedostaju vitamini ili minerali. To su promene na koje treba obratiti pažnju. Pucanje kože na ivicama usana znači da vam nedostaju gvožđe, cink i vitamini B, poput vitamina B3, B2 i B12. Ovo je uobičajeno među vegetarijancima jer često zbog ishrane ne dobijaju dovoljno pomenutih supstanci.

Rešenje je da jedete više blitve, kikirikija, mahunarki kao što su sočivo, živina, losos, tunjevina, jaja, školjke i rakovi. Apsorpciju gvožđa poboljšava vitamin C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice sa povrćem kao što su brokoli, crvena paprika, kelj i karfiol.

Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mestima) i gubitak kose mogu značiti da vam nedostaje vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Jedenje sirovih jaja čini vas ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, nazvan avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Rešenje je da jedete više kuvanih jaja (kuvanjem se deaktivira avidin), lososa, avokada, pečuraka, karfiola, soje, oraha, malina i banana.

Crvene ili bele promene na koži nalik aknama, obično na licu, rukama, butinama i zadnjici, mogu značiti da vam nedostaje esencijalnih masnih kiselina i vitamina A i D.

Rešenje je da jedete više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi i semenki poput lana i konoplje.

Za vitamin A jedite više zelenog povrća kao što su šargarepa, slatki krompir i crvene paprike, piše miss7zdrava. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji telo koristi za dobijanje neophodnih vitamina. A samo 10 minuta na suncu će vam pomoći da dobijete dovoljno vitamina D.

Peckanje i trnjenje u rukama, stopalima ili bilo kom drugom delu tela može značiti da vam nedostaju vitamini B, kao što su folna kiselina (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan sa perifernim nervima. Gore navedeni simptomi mogu se javiti u kombinaciji sa anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rešenje: Jedite spanać, špargle, cveklu, pasulj, jaja, školjke, rakove i živinu.

Grčevi u mišićima, ubodni bolovi u prstima, zglobovima, svodovima stopala, nogu i leđa, mogu značiti da vam nedostaju magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vežbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B rastvorljivih u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpfruta, brokolija, tamnog lisnatog povrća poput kelja i spanaća.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading