žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dehidracija znači da u organizam niste uneli dovoljno vode u poređenju s tim koliko je izašlo iz tela. Vaše telo se doslovno suši, jer je načinjeno većinom od vode, pa kad mu ne dajete ono što treba, ne dobijate povoljne rezultate. Kad dehidrirate, ćelije ne funkcionišu kao inače i mogli biste da osetite neke negativne posledice.

A ovo su najčešće:

Zatvor

Većina ljudi veruje da zatvor uzrokuje nedostatak vlakana. Premda to može biti slučaj, nedostatak vode je jednako verovatan razlog. Ako pazite da unosite dovoljno vlakana, a ne pijete vodu, sva ta vlakna ne prolaze kroz telo, što dovodi do zatvora.

Preporučuje se da popijete litru vode rano ujutro, pre doručka, kako bi pomogli telu da se hidrirs i kako biste regulisali svoj sistem. Ispijanje vode tokom ostatka dana takođe će na prirodan način sprečiti zatvor, a iako su dobra povremena zamena biljni čajevi bez kofeina i kava bez kofeina, nikako nemojte piti pića s kofeinom, jer će ona samo pogoršati situaciju.

Suva usta

Njih uzrokuje dehidracija i nešto je što biste mogli iskusiti ako puno pričate, kad se usta i prirodno isušuju. Takođe biste mogli primetiti da vam se usnice ljušte, pa čak i da krvare kad ste posebno žedni. Ništa od toga nije zabavno i ne može se u trenu promeniti, tj. preokrenuti. Kako biste sprečili ovo, čak i ako samo razgovarate s nekim, održavate predavanje ili ste negde gde je ispijanje vode malo neuobičajeno, pazite da imate bočicu s vodom uz sebe i da ispijete malo otprilike svakih pola sata.

Umor i pospanost

Ako usred dana razmišljate o tome da čačkalicama držite otvorene oči, popijte malo vode i vidite kako ćete se osećati. Telo se uspori kad ne dobija ono što treba, a tu se ne ubraja samo hrana, nego i voda. Vaš metabolizam treba vodu kako bi normalno funkcionirao, i ako je ne dobije dovoljno, pokušaće smanjiti potrošnju energije kao oblik samoočuvanja, što će rezultirati osećajem umora.

Suva koža

Kronično isušena koža je još jedan znak dehidracije. Ako nanesete losion i ulje i ništa se ne događa, verovatno ste dehidrirali. Redovno ispijanje vode pomoći će vašoj koži da oživi i povećaće prirodnu vlažnost u stanicama.

Glavobolje

Iako vam ne bi palo na pamet da povežete glavobolju s dehidracijom, verujte da to može biti slučaj. Većinu vremena, ona će se pojaviti kad je prekasno, tj. kad ste toliko dehidrirali da vam samo ispijanje vode neće pomoći. Idealno bi bilo da popijete bar jednu čašu vode i legnete dok glavobolja sama ne prođe, kako biste dozvolili svojem telu da se odmori i povrati u ravnotežu. Sledeći put budite proaktivni i pijte pre nego se bol ponovno pojavi.

Zbunjenost i obamrlost

Ako osećate kao da niste ‘baš svoji’, možda ste dehidrirali. Zapamtite, vaš mozak ne može dobro raditi ako vam je telo u neravnoteži. Ako se osećate slabo i kao da vas ‘manta’ bez ikakvog drugog vidljivog razloga, popijte vodu, sjednite i duboko dišite kako biste videli kako se osećate. Budući da nedostatak vode može uticati na razinu šećera u krvi, to može uzrokovati i osećaj nesigurnosti, pa čaj i lažnu glad.

Problem s krvnim pritiskom

Nizak pritisak, pa čak i visoki, može biti uzrokovan nedostatkom vode u telu. Pritisak se može povisiti zbog previše natrijuma koji prirodno dehidrira telo, dok se sniziti može već zato što niste dovoljno pili. Budući da je krvni pritisak od izuzetnog značaja za telo, trebali biste se prema njemu ophoditi s dužnom poštovanjem i brigom.

Teško je oceniti koliko točno vode treba vaše telo i kad, no najjednostavniji način jeste da tokom dana, svakih dva sata popijete po čašu vode. Ovo vam se može činiti kao puno, no vrlo brzo ćete shvatiti koliko vam je točno potrebno da se najbolje osećate. Definitivno se nemojte pouzdati u osećaj žeđi, jer to nije prvi pokazatelj dehidracije.

Iako možete piti i previše vode, ako ste skloni ekstremima, osam čaša dnevno je prilično razumna količina. Možda se iznenadite kad shvatite na koje će se sve načine vaše zdravlje poboljšati uz pomoć ove jeftine, jednostavne akcije. A sad se zapitajte, koliko vi čaša dnevno popijete?

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading