NE POSEŽITE ODMAH ZA LEKOVIMA Pogledajte u svoj tanjir, ova namirnica izaziva anksioznost i depresiju
Foto: Shutterstock

Jedan od načina da promenimo hemiju mozga je promena načina ishrane. Pre nego što posegnemo za lekovima, prvo treba da pogledamo svoj tanjir.

Ako patite od anksioznosti, verovatno ste se do sada obratili stručnom licu za pomoć. Da li vas je neko nekada pitao kakve su vam navike što se ishrane tiče? Možda će vas iznenaditi kada saznate da određene svakodnevne namirnice, od kojih se neke preporučuju kao zdrave, imaju sposobnost da preterano stimulišu naš nervni sistem i aktiviraju anksioznost.

Dok ishrana bogata proteinima, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama može pomoći u borbi protiv anksioznosti, depresije i drugih poremećaja raspoloženja, ishrana pogrešnom vrstom namirnica može izazvati anksioznost i depresiju ili pogoršati simptome.

NE POSEŽITE ODMAH ZA LEKOVIMA Pogledajte u svoj tanjir, ova namirnica izaziva anksioznost i depresiju

Foto: Shutterstock

 

Jedna studija iz 2019. godine (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29189904/) otkrila je da je konzumacija rafinisanih žitarica povezana i sa anksioznošću i depresijom kod žena. Druga studija iz 2018. godine (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27472404/) otkrila je da su miševi hranjeni ishranom bogatom rafinisanim ugljenim hidratima postali gojazni, a zatim su razvili anksioznost i depresivno ponašanje kada su bili izloženi stresu.

Takođe, jedan od čestih saveta ljudima koji imaju anksioznost je da jedu ugljene hidrate na svaka tri sata kako bi sprečili pad šećera u krvi. Taj pristup može zapravo pogoršati problem tokom vremena povećavajući zavisnost našeg tela od šećera, kao i rizik od insulinske rezistencije.

Poznati ruski nutricionista Mihail Ginzburg otkrio je da je neuroinflamacija jedan od čestih uzroka mentalnog stanja koje je sve prisutnije u savremenom društvu - graničnog anksioznog poremećaja. A po njegovim rečima, na pojavu ove upale i te kako utiče hrana!

NE POSEŽITE ODMAH ZA LEKOVIMA Pogledajte u svoj tanjir, ova namirnica izaziva anksioznost i depresiju

Foto: Shutterstock

 

Specijalista za ishranu je primetio da šećer, kao i hrana koja sadrži ovaj sastojak, ona sa visokim glikemijskim indeksom - uključujući hleb, krompir, pirinač i slično, doprinose neuroinflamaciji.

Ginsburg je savetovao oprez u vezi sa trans mastima, jer one povećavaju rizik od pojave vaskularnih poremećaja u mozgu, što može da izazove depresivne poremećaje.

Pored šećera ove namirnice mogu izazvati anksioznost i depresiju ili pogoršati simptome:

  • Prerađeni šećer
  • Odležala, fermentisana, sušena i dimljena hrana (salame, sirevi, crno vino)
  • Mleko
  • Kofein
  • Alkohol

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading