Na svakih 15 minuta u Srbiji neko nastrada od OVE bolesti: Ako primetite JEDNU specifičnu promenu, odmah se javite LEKARU!

Vesti 31.01.2023 18:00 1

Jasni simptomi moždanog udara se javljaju nedelju dana pre

bolnica

Shutterstock

Moždani udar je prestanak funkcionisanja određe­nih grupa moždanih ćelija koji nastaje usled nedostatka hranljivih materija i kiseonika. Nedostatak hranljivih materija se javlja kao posledica poremećaja krvotoka usled začepljenja krvnih sudova ili usled njihovog prskanja i izliva krvi u moždano tkivo ili moždane ovoj­nice.

Na svakih 15 minuta u Srbiji neko doživi moždani udar, a od posledice druga trećina ima težak  invaliditet, a samo se jedna trećina vraća ranijim aktivnostima.

Vreme odlaska kod lekara od suštinskog značaja. Na sreću, neki simptomi bi mogli da budu pravi alarm,  čak i pre nego što dođe do moždanog udara. Moždani udar često pacijenti opisuju kao grom iz vedra neba. Iako to može da bude tačno, ponekad organizam danima pre moždanog udara, šalje upozorenja.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Američke akademije za neurologiju, kaže da se znaci upozorenja ishemijskog moždanog udara mogu pojaviti sadem dana ranije,

Ishemijski moždani udar nastaje kada krvni ugrušak blokira protok krvi i kiseonika do vašeg mozga. Studija objašnjava da je 80 procenata moždanih udara ishemijsko i da im često prethodi "moždani udar upozorenja“ ili mini moždani udar.

- Jedan od znakova upozorenja je iznenadna ataksija - neurološki simptom koji se ogleda u trapavim pokretima i poremećaju ravnoteži - navode lekari.

Na svakih 15 minuta u Srbiji neko nastrada od OVE bolesti: Ako primetite JEDNU specifičnu promenu, odmah se javite LEKARU!

Shutterstock

 

 

Koji su simptomi ataksije?

Zanošenje pri hodu
Poteškoće u održavanju ravnoteže u stojećem stavu
Otežan govor
Nekoordinisani, trapavi pokreti šaka
Podrhtavanje (tremor), koje se obično pogoršava pri posezanju
Vrtoglavica

Šta je istraživanje otkrilo?
Studija je obuhvatila 2.416 osoba koje su preživele ishemijski moždani udara.  Njih 549 ljudi iskusilo je ataksiju pre nego što su doživeli moždani udar. U većini slučajeva, prvi znaci upozorenja su se pojavili u sedam dana pre ishemijskog moždanog udara.

Autor studije Peter M. Rothvell je rekao: „Već neko vreme znamo da su TIA često preteča velikog moždanog udara.

- Ova studija pokazuje da bi najefikasnije tretmane trebalo započeti u roku od nekoliko sati od prve pojave ataksije - tvrdi autor studije Peter Rotvel.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Ivan
31.01.2023 19:12

Za tih sedam dana mozda uspete da zakazete kod lekara opste prakse...