KAKO REGULISATI HOLESTEROL HRANOM Namirnica broj jedan nam je na dohvat ruke
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Prema Kit-Thomasu Ajobu, kliničkom profesoru emeritusu na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn, ono što jedete može imati veliki uticaj na nivo holesterola. I za razliku od lekova protiv holesterola, on kaže da hrana ne dolazi sa potencijalno neprijatnim nuspojavama. Dakle, koja je najbolja hrana za snižavanje holesterola?

Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je to nešto što možda već imate pri ruci kod kuće, piše Eatthis.

Kako sniziti loš holesterol hranom

Postoje dve vrste holesterola: HDL, „dobar“ holesterol i LDL, „loš“ holesterol koji začepljuje arterije. Kada menjate ishranu, ključno je da jedete hranu koja će vam pomoći da smanjite vaš LDL holesterol, kao i da podignete HDL holesterol.

"Kada je u pitanju snižavanje holesterola, vlakna su najvažnija stvar koju možete da jedete", kaže dijetetičarka Alis Harlou. "Možete zamisliti vlakna kao sunđer koji upija višak lošeg holesterola i pomaže vašem telu da ga eliminiše".

Kara Harbstreet, registrovani dijetetičar i vlasnica Street Smart Nutrition, dodaje da je fokusiranje na hranu bogatu rastvorljivim vlaknima, posebno, odlična strategija. U stvari, istraživanja su dokazala da rastvorljiva vlakna mogu smanjiti nivoe LDL holesterola.

"Vlakna rastvorljiva u vodi privlače i apsorbuju vodu da bi formirala supstancu nalik gelu, čime se usporava vreme tranzita hrane. Rastvorljiva vlakna se mogu naći u hrani kao što su zob, ječam, pasulj, laneno seme, povrće kao što je prokulica i voće kao što su jabuke i pomorandže".

"Pošto se rastvorljiva vlakna sporo vare, vezuju se za holesterol u krvi, a pre nego što se to desi – mogu da uđu u cirkulaciju. Tada je u stanju da očisti holesterol iz organizma, što pomaže u snižavanju LDL holesterola", ističe ona.
 

Najbolja hrana za holesterol je crni pasulj

 

Kada je u pitanju hrana bogata rastvorljivim vlaknima, stručnjaci kažu da je crni pasulj najbolje što možete da jedete kako biste držali holesterol pod kontrolom.

Kao i najbolji ugljeni hidrati za mršavljenje - bogat je proteinima i vlaknima, a malo masti.

"Crni pasulj je bogat viskoznim, rastvorljivim vlaknima koja ometaju reapsorpciju žučnih kiselina bogatih holesterolom u vašim crevima", kaže dr Džoan Saldž Blejk, profesorka ishrane na Univerzitetu u Bostonu.

"Žučne kiseline "hvataju" vlakna pre nego što ih telo može ponovo apsorbovati i na kraju se izlučuju zajedno sa vlaknima u vašoj stolici. Telo tada mora da ukloni holesterol iz krvi da bi stvorilo nove žučne kiseline u jetri. I tako se smanjuje nivo holesterola u krvi", kaže ona.

Osim što snižava holesterol, Blejk ističe da je crni pasulj bogat biljnim proteinima i pripremanjem pasulja možete da smanjite količinu životinjskih proteina koje konzumirate, a samim tim i zasićene masti koje podižu holesterol.

Na primer, Blejk preporučuje da koristite više ove hrane i manje mlevenog mesa ili živine u sledećoj posudi čilija da biste povećali količinu vlakana i smanjili zasićene masti. Žučne kiseline "hvataju" vlakna pre nego što ih telo može ponovo apsorbovati i na kraju se izlučuju zajedno sa vlaknima u vašoj stolici.

Telo tada mora da ukloni holesterol iz krvi da bi stvorilo nove žučne kiseline u jetri. I tako se smanjuje nivo holesterola u krvi – kaže ona. Osim što snižava holesterol, Blejk ističe da je crni pasulj bogat biljnim proteinima i pripremanjem pasulja možete da smanjite količinu životinjskih proteina koje konzumirate, a samim tim i zasićene masti koje podižu holesterol.

Na primer, Blejk preporučuje da koristite više ove hrane i manje mlevenog mesa ili živine u sledećoj posudi čilija da biste povećali količinu vlakana i smanjili zasićene masti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading