Zaboravite na bol u zglobovima: Iskoristite kupus, kurkumu i eukaliptus kao lek za reumu
Foto: Shutterstock

Simptomi neprijatnog i uznemiravajućeg bola koji osećamo u zglobovima, bilo da su uzrok neke zapaljenske autoimune bolesti uopšteno ili određeni tip reumatoidnog artritisa, mogu da se ublaže prvenstveno utrljavanjem u vidu tinktura, obloga i krema. Obloge koje privijamo na bolno mesto podstiču resorbovanje nagomilanih toksina iz organizma koji se nisu izlučili mokraćom.

Takođe, koriste se i preparati u vidu kapsula ili tableta (suplementacija) i čajeva. Međutim, kada koristimo prirodnih preparate, moramo biti oprezni prvenstveno zbog alergijskih reakcija. Pre upotrebe, pažljivo pročitajte uputstvo ili se konsultujte sa stručnim licem.

Reuma, bolovi i obloge od kupusa: kako ih koristiti na pravi način

Kupus je u slučaju reumatskog i artritičnog bola efikasan u oba oblika, i u sirovom i kao ukiseljen. Najvažnije je znati da ni u jednom obliku kupus ne bi trebalo privijati, odnosno stavljati direktno na kožu. Pre stavljanje obloge od kupusa, posebno u slučaju osetljive kože, stavite sloj neke zaštitne kreme (Pavlovićeva, glicerinska krema).

Potrebno je odstraniti žile, flašom ili oklagijom valjati da sok počne da se cedi, pa priviti list na bolno mesto. Umotati suvom pamučnom ili lanenom krpom i pričvrstiti, a menjati tri puta dnevno.

Kurkuma i reuma

Narandžasta pulpa unutar stabljike ove lekovite biljke sadrži biljno jedinjenje snažnog dejstva, kurkumin. U jednom istraživanju iz 2018. navode se nalazi iz nekoliko studija na životinjama i dva ispitivanja na ljudima koji sugerišu da kurkumin može da smanji hroničnu upalu kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin smanjuje proinflamatorne ćelije i povećava rast zdravih ćelije koje se bore protiv upale. Međutim, telo ne može da apsorbuje velike količine kurkumina, što može da ograniči njegovu upotrebu kao terapiju za bol u zglobovima.

Prema drugoj studiji iz 2018, jedinjenje piperin, koje se nalazi u crnom biberu, takođe može da bude od pomoći u smanjenju upale, ali i apsorpciji kurkumina.

Eukaliptus i reumatski bol

Ulje eukaliptusa pomoći će u smanjenju upale i bolova, kaže većina istraživanja. Prema jednom iz 2021. godine, ulje iz listova eukaliptusa ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Flavonoidi u listovima eukaliptusa takođe imaju antioksidativna svojstva, efikasna u zaštiti od oksidativnog stresa. Studija iz 2016. godine koristila je ćelijske kulture i otkrila da ekstrakti listova eukaliptusa značajno smanjuju nivoe dva inflamatorna enzima: interleukina-6 i faktora nekroze tumora-alfa.

Trebalo bi biti pažljiv pri korišćenju etarskog ulja eukaliptusa jer može izazvati alergijsku reakciju, i nikako ga ne uzimati oralno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading