BLAGO ONOM KO POSEGNE ZA NJIM Koristan je za čišćenje krvi, reumu, artritis i gih
Foto: Youtube/Printscreen

Vresak, vrijesak ili vrijesak je visok zimzeleni polužbun poznat po svojim lekovitim svojstvima od davnina.

Koristi se za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta, kao i kod infekcija bubrega, bešike i urinarnog trakta, a narodna medicina tvrdi da rastvara sve kamenje.

Vres sadrži mnoge lekovite sastojke, među kojima se ističu arbutin, tanin, saponin, a najznačajnija je njegova sposobnost da rastvara kamenje. Zbog toga je vresak i danas poznat kao odličan kod svih vrsta kamenja. Neophodno je biti uporan u svakodnevnom uzimanju čaja nekoliko meseci, jer se neki kamenčići polako rastvaraju i potrebno je više vremena da se rastvore.

Efekat vreska protiv kamena u žuči, bubregu i bešici je mnogo jači ako se čaj uzima od cveća ubranog u jesen. Vresak pomaže i kod zapaljenja bubrega, mokraćne bešike i mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje nivo šećera i masti u krvi, pomaže kod ateroskleroze, slabe cirkulacije u nogama i oscilovanja krvnog pritiska. Najčešće se konzumira u obliku čaja, a koristi se za unutrašnje i spoljašnje lečenje. Osip na koži, razni ekcemi, bubuljice, lišajevi i gljivice tretiraju se kupkom od vrijeska, a obloge od ove biljke koriste se kod upale očiju, glaukoma i konjuktivitisa.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading