POVRATAK OTPISANIH Naučnici najavljuju novu pandemiju - Iskorenjene bolesti uzimaju maha
EPA/Nic Bothma

Pandemija koronavirusa još nije gotova, a naučnici sumnjaju da sledeća pandemija vreba iza ugla. Smrtonosne bolesti kao što su ebola i nipa, koje su fatalne u 75 odsto slučajeva, dve su najveće pretnje. Druge pretnje koje bi mogle da zapljusnu svet ako im se pruži prilika uključuju ptičji grip, krimsko-kongo hemoragičnu groznicu i kugu, prenosi Dejli mejl.

Lista britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost uključuje 15 zaraznih bolesti koje se najviše plaše, poznate i kao zarazne bolesti velikog uticaja. Da bi im se dodelila ova kategorija, oni moraju imati visoku stopu mortaliteta i generalno teško prepoznati simptome.

Lokalno stečene bolesti mogu se ponovo pojaviti u zemljama u kojima su prethodno bile iskorenjene ako su prisutni neophodni faktori prenosa. Podaci su kreirani kako bi zdravstveni radnici mogli da procene rizik od infekcije za svaku zemlju. Na kineskoj listi nalazi se sedam najpoznatijih zaraznih bolesti, uključujući tri soja ptičjeg gripa.

Strah od potencijalno razornog ptičjeg gripa pojačan je prošle nedelje nakon što se pojavila epidemija među kunama. Decenijama su naučnici upozoravali da je bolest najverovatniji kandidat za pokretanje sledeće pandemije zbog moguće rekombinacije koja bi mogla da dovede do spajanja smrtonosnog soja ptičijeg gripa sa sezonskim gripom.

Krimsko-kongo hemoragična groznica (CCHF) je virusna bolest koju takođe uglavnom prenose krpelji, koja može biti fatalna u čak 40 odsto slučajeva. Bolest slična eboli ima slične simptome na početku infekcije, uključujući bol u mišićima, bol u stomaku, bol u grlu i povraćanje. CCHF je pretnja koja je najčešće prijavljivana, navedena u 60 različitih zemalja, uključujući Avganistan, Argentinu, Hrvatsku i Portugal.

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) je virusna respiratorna bolest uzrokovana koronavirusom povezanim sa SARS-om. To je raniji, smrtonosniji rođak SARS-COV-2, sada poznatog kao Covid-19, koji se prvi put pojavio u Kini 2002. Među najređim bolestima na listi bile su: Lasa groznica (bolest koju prenose glodari) u 13 zemalja , marburg u sedam, majmunske boginje u pet i lujo virus u jedan - Zambija.

Lasa groznica se može dobiti nakon izlaganja hrani ili kućnim predmetima kontaminiranim urinom ili izmetom zaraženih pacova. Kod žena izaziva vaginalno krvarenje i napade, a može se preneti i telesnim tečnostima.

Smrtonosni rođak ebole, Marburg, ubija između četvrtine i 90 odsto zaraženih. Zaraženi pacijenti postaju kao duhovi bezizražajnih lica, praćeni krvarenjem iz nosa, desni, očiju i vagine.

Majmunske boginje obično prenose zaraženi glodari, pacovi, miševi i veverice. Ljudi se mogu zaraziti ugrizom zaraženih životinja ili dodirom njihove krvi i telesnih tečnosti i jedenjem mesa zaražene divljači. Ove male boginje se veoma razlikuju od onih koje se prenose između homoseksualaca i prenose fizičkim kontaktom.

Lujo virus je prvi put identifikovan 2008. godine nakon kratke, ali teške epidemije u Africi. Ostalih sedam smrtonosnih bolesti na listi su: kuga, ebola, virus Junin, virus Andesa, virus respiratornog sindroma Bliskog istoka (MERS-CoV), virus Nipah i virus Machupo. 104 zemlje nisu prijavile nikakve poznate zarazne bolesti, uključujući Australiju, Francusku, Tongu i Singapur.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading