tromb
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Visok nivo holesterola u krvi, kako lekari umeju da kažu, prava je „oluja“ za organizam čoveka s obzirom na to da izaziva ozbiljne zdravstvene probleme – od srčanih bolesti do moždanog udara. Zbog toga je veoma važno na vreme identifikovati postojanje te masne supstance u telu i izbaciti je, kako uz pomoć propisanih lekova, tako i promenom u načinu ishrane i životnih navika.

Na sreću, tri znaka upozorenja mogu da nam ukažu da je nivo holesterola u organizmu sve veći i veći. Poznato je da visok holesterol uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama, koji se opisuje kao koktel masnih supstanci, ćelijskih otpadnih proizvoda, kalcijuma, fibrina i holesterola. Kada se na zidovima arterija nakupi previše ove opasne mešavine, one postaju tvrde i sužavaju se, čime se otežava protok krvi kroz njih, izazivajući „prvi“ simptom u nogama. Nedostatak krvi, koja teče do nogu, ponekad može da podstakne „uobičajeno“ stanje poznato kao bolest perifernih arterija (PAD). Prvi simptom, koji pokreće bolest perifernih arterija, jeste klaudikacija – bol u mišićima koji se može identifikovati pomoću tri simptoma:

Tup i jak bol

Od akutnog do hroničnog, bol može da se pojavi u mnogim neprijatnim oblicima, ali bol od klaudikacije je obično tup i dosta jak. Može da se javi kada su mišići umorni ili kao grč mišića.

Aktivnost pojačava bol

Bol se javlja sa kako čovek postaje aktivniji. U početku, bol izazvan klaudikacijom nije konzistentan što znači da se javlja samo kada se čovek kreće. Što je aktivnost napornija – bol postaje sve gori i gori. Nakon odmora bol bi trebalo da prestane za nekoliko minuta, ili čak i za kraće vreme.

Bol zahvata mišiće, a ne zglobove

Još jedan ključni znak klaudikacije je to što utiče samo na mišiće, što znači da ne izaziva bol u zglobovima i kostima. Ako se bol javi u jednom ili više zglobova ili traje nekoliko minuta nakon odmora, najverovatnije je da je reč o povremenoj klaudikaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading