OPREZ! DOKTOR MILOŠEVIĆ UPOZORAVA Sifilis se "povampirio", sve veći broj muškaraca javlja se urologu sa simptomima ove bolesti
Printscreen

Neke bolesti koje su "harale" Evropom tokom srednjeg veka i dan-danas postoje i nisu istrebljene, a jedna od njih je i polno prenosiva bolest, odn. sifilis.  Uznemirujući je podatak da se u Beogradu u poslednje vreme sve više muškaraca javlja urologu sa simptomima ove bolesti.

Prof. dr Aleksandar Milošević govorio je o trenutnoj situaciji i otkrio da su mu se već javila tri muškarca sa sifilisom, što je, kako kaže i sam, potpuno suludo.

"Mislili smo da je nastupio recidiv, da je ova bolest stvar prošlosti, ali izgleda da su vratili bakteriju 'treponema pallidum' u život, iako se u prethodnih 10 godina nije toliko često javljala", rekao je dr Milošević.

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, putem nezaštićenog intimnog odnosa. Ukoliko se ne leči na vreme, kasnije može da bude mnogo teže, pa čak i nemoguće. Neki od prvih znakova su promene na koži, najčešće polnim organima, a mogu i da se jave i na usnama i usnoj duplji.

"U početku je dosta mirna bolest, tako da ju je teško uočiti, ali ukoliko ste bili u kontaktu sa 'sumnjivom' osobom, već tada odmah treba da odete lekaru. Takođe, uglavnom se prvo javljaju problemi sa mokrenjem, tako da ako ih osetite, ne zanemarujte i ne odlažite pregled", tvrdi prof. dr Aleksandar Milošević.

On je takođe naglasio je da je ova bolest vrlo lako izlečiva u početnim fazama uz penicilin, dok u kasnijim fazama, nažalost, sifilis postaje praktično neizlečiva bolest. Bеzbоlnе sifilisnе rаnе mоgu se pоmеšаti sа urаslоm dlаkоm, rаnicоm оd rајsfеršlusа ili nаizglеd bеzоpаsnоm prоmеnоm. U početku оsip је bеz svrаbа, а u drugој fаzi mоžе se pојаviti nа dlаnоvimа i tаbаnimа, pо cеlоm tеlu ili sаmо nа nekoliko mеstа.

Prema nekim izveštajima, aplikacije i sajtovi za upoznavanje, takođe, doprinose širenju bolesti, na šta se osvrnuo i dr Milošević.

"Povećanje slučajeva zaraze povezujem to sa ekonomskim padom, ali i padom morala, povećanjem promiskuiteta i nedostatkom edukacije o intimnim odnosima" poručuje je za kraj prof. dr Milošević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading