banane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Banana pre ili posle doručka, ručka i večere osigurava dovoljno kalijuma i umanjuje šanse stvaranja krvnog ugruška za 21 posto, pokazala je studija koju su sproveli naučnici u Velikoj Britaniji. Takođe, rizik od moždanog udara moguće je umanjiti konzumiranjem ostalih namirnica bogatih kalijumom kao što su spanać, orasi, mleko, riba i sočivo.

Inače, i ranije studije su navodile na to da banane pomažu pri regulaciji krvnog pritiska i umanjuju rizik od moždanog udara, ali poslednjom studijom je to i dokazano.

Britanski i italijanski naučnici su otkrili da je dnevni unos 1.600 miligrama kalijuma sasvim dovoljan za umanjenje rizika od moždanog udara. Banana sadrži oko 500 miligrama kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i kontroli ravnoteže tečnosti u organizmu. Ukoliko vašem organizmu nedostaje kalijuma, to može da izazove nepravilan rad srca, razdražljivost, mučninu i dijareju.

Naučnici su istakli da je moguće smanjiti broj preminulih od moždanog udara ukoliko se ljudima savetuje da smanje unos soli u organizam, a povećaju unos kalijuma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading