NAJSAVRŠENIJI DETOKS NAM JE PRI RUCI Ne košta ništa, radi i kad spavamo, samo je ovo pravi način izbacivanja toksina
unsplash.com

Period praznika je prošao, nabacili smo tih famoznih par kilograma viška. Iako se to ne čini kao prevelik problem samo oni koji su pokušavali da ih skinu znaju da to nije ni malo lak poduhvat.

Prvo što nam pada na pamet da uradimo kako bismo povratili staru kilažu je zimski detoks.

Detoksikacija - ideja da postoji napitak, kupka ili uređaj kojim možemo da uradimo dubinsko čišćenje čitavog organizma - prosto ne pije vodu.

U medicini postoji samo jedan tip detoksikacije: onaj koji koristi dokazano bezbedne i efikasne tretmane da pomogne zavisnicima od alkohola i narkotika. U to dakle ne spadaju ekstremne dijete, svemoćni suplementi i ‘detox’ kupke kojih su puni i rafovi i društvene mreže.

Potreba za detoksikacijom nije nova. Još su Indijanci koristili rituale čišćenja u improvizovanim saunama, a čak do početka 20. veka pijavice i ispuštanje krvi bili su uobičajena praksa u Evropi.

Međutim, 21. vek je obnovio interesovanje za detoksikacijom. I to je razumljivo - s obzirom na zagađenje sredine koje je sve očiglednije, agresivna sredstva za čišćenje i hranu koja nam je sve lošijeg kvaliteta, nije ni čudo što tragamo za Svetim Gralom zdravlja. Ali bojim se da detoks to nije niti može da bude.

Ideja da možemo da pijemo i jedemo šta god poželimo, ponašamo se raskalašno prema svom telu i onda jedan dan u nedelji sve obrišemo gumicom zvuči vrlo primamljivo. Ali i nerealno.

Svi sanjaju o rezultatu preko noći

Ako želimo da prihvatimo koncept detoksa kao medicinski ispravan, onda najpre moramo da ga definišemo - od kojih se tačno toksina čistimo i na koji način?

Svima nam je poznata opšta definicija toksina kao otrovnih supstanci koje unosimo u telo tako što ih udahnemo, popijemo, pojedemo ili prođu kroz kožu. Ali tu se naše razumevanje završava. Moderan koncept detoksa ne može da uperi prstom na pojedinačne toksine kojih se treba osloboditi. Ako bismo znali koji su to toksini tačno, onda bismo mogli i da ih izmerimo pre i posle detoksikacije. To bi već bio merljiv, proverljiv i ponovljiv medicinski eksperiment.

Upravo zbog ove nedefinisanosti koncept detoksa se danas prišiva svemu i svačemu - od tableta, čajeva, tinktura, kupki, šampona, maski za lice, ulja za masažu, preko sedmodnevnih kura do ispiranja debelog creva. I to bez ikakvih parametara da li je proces detoksikacije bio uspešan ili ne.

Šta se sve nudi na tržištu

Neću se osvrtati na sve tipove detoks proizvoda kojih na tržištu ima zaista mnogo, ali ću vam dati par primera kako bih ilustrovala o čemu govorim.

Uzmimo primer ispiranja debelog creva. Kao razlog da se odlučite na ovaj korak navodi se da u našem debelom crevu zaostali feces može da životari mesecima, pa i godinama, vraćajući toksine nazad u telo. Ispiranjem se ovi zaostaci potpuno ukljanjaju, ostavljajući vaše debelo crevo blistavo čistim.

Međutim. Kod ovakvih procedura uvek postoji rizik od povrede debelog creva, a ne možemo zaobići ni činjenicu da ne postoje konkretni dokazi o postojanju ovih fekalnih plakova, kako se stručno nazivaju.

Zatim tu su i ulošci za stopala koji navodno izvlače toksine tokom noći i usled tih silnih otrovnih materija koje izvuku iz vašeg tela, poprime braon boju. Ipak, ista braon boja se javlja i samim izlaganjem ovih uložaka vodi koja je sastavni deo znoja.

Za razliku od uložaka na koje ćete samo bespotrebno potrošiti novac ali vam najverovatnije neće naškoditi, postoji i niz detoks programa koji mogu potencijalno biti štetni. Na primer, dijete za koje je uslov da kupite litre nepasterizovanih sokova koji bakteriološki mogu biti neispravni; ili ‘smutiji’ puni povrća koje sadrži visok nivo oksalata, a koji mogu napraviti problem osobama čiji bubrezi ne funkcionišu punim kapacitetom.

Da ne govorimo o izuzetno restriktivnim dijetama koje ne unose ni približno dovoljno mikro- i makronutrijenata, i koje povećavaju rizik za razvoj poremećaja u ishrani.

Najsavršeniji detoks sistem nam je već pri ruci

Taj sistem funkcioniše i dok spavamo, i kada ga zanemarujemo zbog svakodnevnih obaveza, i kada smo pod stresom, i kada smo pod fizičkim naporom. Radi 24/7, 365 dana u godini i ne košta nas ništa sem malo poštovanja. Govorim o našem telu.

Naš organizam već poseduje izuzetno složene sisteme za uklanjanje toksina, počev od kože, preko organa za disanje i imunog sistema, sve do creva, bubrega i na kraju kraljice detoksikacije - jetre.

Svi ovi organi imaju sopstvene mehanizme kojima se rešavaju uljeza, ali zajedno formiraju veoma sofisticiran sistem koji uspešno uklanja raznorazne toksine (dokle god smo zdravi i dokle god su ti toksini prisutni u nekim razumnim količinama).

Zato je najbolji detoks koji možete da pružite svom telu zapravo poprilično jednostavan:

  • spavajte dovoljno i kvalitetno;
  • budite fizički aktivni svakog dana;
  • pijte dosta vode;
  • jedite izbalansiranu ishranu sa puno povrća i što manje industrijskih prerađevina;
  • ostavite pušenje i alkohol konzumirajte umereno;
  • ne preskačite sistematske i preventivne preglede.

Za sve ostalo, telo će se pobrinuti samo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading