Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek: Čaj koji čuva zdravlje materice
Foto: Shutterstock

Čaj od virka je jedan od najboljih čajeva za zdravlje žena. Čuvar je  ženskog reproduktivnog zdravlja. Virak sadrži tanine, flavonide, eterično ulje, organske kiseline i dosta C vitamina. Ukus ovog čaja je gorak i nema neki poseban miris.

Preporučuje se kod nemogućnosti začeća odnosno neplodnosti, reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Takođe, pomaže kod policističnih jajnika, upale jajnika, bakterijskih i virusnih vaginalnih  infekcija, hormonskih poremećaja, mioma i sl. Ovaj čaj može i pospešiti gubitak kilograma.

Virak se pije u zavisnosti od tegoba, preporučuje se 2 do 3 šolje čaja dnevno. Možete spremati tako što 1 kašičicu čaja prelijete sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga procedite i pijte.

U slučaju vaginalnih infekcija ovaj čaj možete koristiti za spoljašnju upotrebu. U tom slučaju, treba 3 do 4 kafene kašike čaja potopiti u ½ litra vode i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi dovoljno do temperature pogodne za ispiranje. Nakon toga procedite i upotrebite za ispiranje. Ono što je isto dobro kad su u pitanju infekcije, jeste da čaj dodate u kupku kad se kupate. Dodajte 1 šolju koncentrovano napravljenog čaja.

Trudnice mogu piti ovaj čaj u toku trudnoće, pa je čak i preporučljivo, ali isključivo u poslednjem trimestru, kao i u periodu dojenja. Razlog zašto piti tek u poslednjem trimestru je to što čaj utiče na jačanje zidova materice i samim tim rizik da ne dodje do pobačaja i gubitka trudnoće  svodi se na minimum. U periodu dojenja čaj doprinosi bržem oporavku porodilje i bržem vraćanju njenog tela u formu. Ipak, iako Virak  ima mnogo blagotvorna svojstva, u trudnoći ga treba pažljivo piti i ne preterivati u količini, ali naravno uz konsultaciju sa ginekologom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading