U SRBIJI SVAKA 3 OSOBA IMA VIŠAK KILOGRAMA Dr Filgud otkrio da čaša ovog čaja tri puta ubrza metabolizam
Foto: printscreen/tvprva

Gojaznost je bolest sa visokom stopom smrtnosti, a podaci govore da je u Srbiji svaka peta osoba gojazna, dok je svaka treća na pragu da postane. Ono što posebno zabrinjava, to je činjenica da je svako četvrto dete gojazno. Igranje igrica uskratilo je fizičku aktivnost najmlađima, smatra dr Filgud i otkriva kako treba da izgleda zdrava i pravilna ishrana.

"Oko 61 odsto populacije ima višak kilograma kod nas, a 17,5 odsto dece je gojazno. Ljudi, to znači da je svako četvrto dete gojazno, znate li šta je to? Kod dece se javlja i dijabetes tipa 2, što je direktna posledica loše ishrane i fizičke neaktivnosti. Na najzdravijoj hrani možete da se ugojite ako unoste više nego što trošite, kao što i na najnezdravijoj možete da smršate ako unosite manje nego što trošite", započeo je dr Filgud.

Potom je uzeo kesu i demonstrirao kako izgleda želudac kod većine Srba. Poznato je da volimo brzu hranu, peciva i gazirana pića, ali zbog toga unosimo prazne kalorije koje nas vode do gojaznosti. Nakon što je u kesu stavio sve ove namirnice, dr Filgud je poručio:

"Vi unesete 1.300 kalorija samo u jednom obroku i ako nema aktivnosti, dešava se gojaznost. Ja mislim da sve treba raditi umereno, to je ključ svega. Sada ću slikovito da vam objasnim sa kesom: pojedete parče pice, pa popijete jogurt, a onda pojedete nešto slatko što sadrži masti, belo brašno i sve to zalijete gaziranim sokom. Zamislite ovo puta dva. Ovo su čiste prazne kalorije. Uneli ste oko 1.000 kalorija, to je unos većine ljudi. To se ne potroši i ide u mast, stvara se gojaznost koja indirektno utiče na šlog, infarkt, visok pritisak, šećer", rekao je Plećević.

PRAVILNA ISHRANA

"Suština je da budemo umereni. Sve restriktivne dijete su kratkog daha, držite je i posle dobijete još više kilograma. Pravilan način ishrane, zdrava fizička aktivnost i dobar san treba da budu sastavni deo života. Treba tako da živite, a ne da budete rob toga. Ako pojedete picu i tri dana se kajete zbog toga, znate da grešite. Deca treba da idu napolje, da trče i igraju se, a ne ne ispuštaju mobilne telefone", rekao je dr Filgud i otkrio kako izgleda idealan jelovnik:

"Šaka je pokazatelj koliko treba da jedete. Dan treba da počnete sa čašom vode sobne temperature i probiotikom. Naučno je dokazano da probiotik podiže imuni sistem. Rađena su mnoga istraživanja, dijete iscrpljuju organizam i imunitet opada. Onda bi bilo idealno da popijete zeleni čaj, dokazano je da tri puta ubrzava metabolizam. Fizička aktivnost na prazan želudac je idealna. Potom, oko 9 sati treba da ide doručak. Uzmite dve šake salate, kašiku maslinovog ulja, parče mladog sira veličine dlana bez palca, parče ražanog hleba, stavite ga u toster, ubacite u salatu i eto ga doručak", objasnio je.

"Za ručak može riba, piletina ili biftek širine dlana, dve šake salate i pirinča. Mnogi ljudi misle da ne treba da jedu krompir, to je greška. Uzmite kuvani ili pečeni, nemojte pomfrit. Uz ovaj ručak možete da popijete i čašu vina. Idealno je da večera bude u 19 časova. Uzmite dve šake salate, maslinovo ulje, dva cela jaja, pet belanaca, bez ugljenih hidrata. Od 19 časova do 9 ujutru ništa i to je to", rekao je dr Filgud.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading