ZUBI IZ TURSKE OPASNI PO ZDRAVLJE Blistav osmeh stomatolozi u Istanbulu naplaćuju jeftinije, a evo šta stoji iza toga
Foto: printscreen/TikTok

Urnebesan snimak britanskog tiktokera deli se po mrežama, nakon što se na plesnom podijumu pohvalio – svojim novim zubima. "Reci mi da si bio u Turskoj bez da mi kažeš da si bio u Turskoj", poručio je uz osmeh koji bukvalno sija u mraku. Objasnio je da odlučio da ih sredi u Turskoj jer se tamo usluge stomatologa naplaćuju mnogo jeftinije nego u Britaniji.

Šta se krije iza ovog tretmana?

"Iako cena može biti niža, materijali koji se koriste mogu da budu toksični i nebezbedni. Krunice zahtevaju značajno brušenje zuba, do te mere da liče na zube ajkule da bi se postavile biserno bele kapice. To nije slučaj s fasetama, ali pacijenti koji prave turske zube u inostranstvu, obično nisu ni informisani", rekao je dr Sargon Lazarof, stomatolog iz Holivuda.

Fasete su tip nadogradnje koji se postavlja samo sa prednje strane zuba, za razliku od krunica koje obavijaju ceo zub. Stručnjaci napominju da je od krucijalne važnosti dobra provera stomatologa, jer postoje brojne komplikacije. Ukoliko se ne urade kako treba, mogu nastati karijes, upala desni, bolovi, a u pojedinim slučajevima, ljudi dobijaju krunice umesto faseta.

"Ako oduzmete milimetar viška zubnog materijala ili niste potpuno precizni u postupku, to može dovesti do oštećenja nerava i kostiju koja se često osećaju mesecima i godinama nakon tretmana. Tehnički, krunisanje i/ili fasetiranje zuba iz čisto kozmetičkih razloga je loša ideja, jer je invazivno, medicinski nepotrebno i obavezuje vas na doživotno praćenje. Ovaj tretman je često prilično skup", objasnio je stomatolog i otkrio bolje rešenje ako želite da poboljšate osmeh.

"Za krive zube, ortodoncija je generalno sigurnija, jeftinija i bolja opcija lečenja. Za obojene i estetski ugrožene zube, izbeljivanje je sigurnija, jeftinija i bolja opcija. A ako ipak želite potpuno preoblikovanje osmeha poput filmske zvezde, razmislite o tretmanu kod lokalnog stomatologa koji će vam biti na raspolaganju za svaki neophodan naknadni tretman", objasnio je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading