Bolna i neprijatna pojava: Rešite se čmička na prirodan način
Foto: Shutterstock

Čmičak izgleda kao mali čir oblika pirinča, ispunjen gnojnim sadržajem. Može da se formira i na spoljašnjem i na unutrašnjem delu kapka. Češće se javlja na spoljnom, a nastaje tako što se začepe folikuli trepavica i okolne sitne žlezde. Takođe, i upala rubova očnih kapaka ponekad za posledicu ima pojavu čmička. Ono što je tipično kada nam se pojavi čmičak jeste pad imuniteta, pa je i oko pogodnije za infekciju bakterijama. Najčešće su to one iz reda stafilokoka.

Pre nego što se pojavi sam čmičak, osetićemo crvenilo, nelagodu i svrab na mestu infekcije. Pojavljuje se iritirajući otok, a čmičak se kao gnojna masa pirinčanog oblika formira i raste. Kapak je bolan i mnogo osetljiviji. Oko je pod pritiskom, pa može da se zatvori i utiče na vid.

Kako je čmičak zarazan, obavezno perite ruke češće dok se pod infekcijom. Inače loša ideja kakva je pozajmljivanje peškira od drugih osoba, može da prenese čmičak, odnosno bakterije. Isto važi i za korišćenje šminke, posebno maskare, čije tanka perca mogu da budu rezervoar zaraze.

Osobe koje imaju masniju kožu sklonije su pojavi čička, kao i osobe sa dijabetesom. Ipak, prljave ruke su najčešći model prenošenja, koji uz pad imuniteta često „garantuje“ čičak.

Čmičak bi trebalo da prođe brzo i sam od sebe, jer gnojni sadržaj sazreva i jednostavno iscuri. Za to bi trebalo da bude dovoljan vremenski period od dva do četiri dana.

Obloge (suve i vlažne)

Skuvajte čaj od kamilice, listova bagrema, korijandera ili nevena. Neka tečnost bude što toplija, a namočite njome sterilnu gazu ili čistu pamučnu krpu i držite na inficirianom oku desetak minuta. Možete ponavljati nekoliko puta u toku dana.

Obloge koje takođe pomoći da čmičak brže sazri jesu suve, takođe tople (zagrejane). So, vruć krompir ili jaje treba da se stavi u čistu pamučnu maramicu ili drugu tkaninu i drži okom zahvaćenom infekcijom.

Listovi biljaka

Zagrejani listovi aloje, nane ili blitve takođe mogu da pomognu. Važno je da ih dobro operete pre privijanja na oko.

Ulja

Obloge koje još možete da koristite su one sa kantarionovim, maslinovim i ricinusovim uljem. Ulje nemojte zagrevati.

Domaća mast od nevena

Neven je biljka koja je poznata u smirivanju kožnih problema i drugih upalnih procesa. Mast od nevena, kažu stari zapisi o narodnoj medicini, pa i preporuke čuvenog Vase Pelagića, može da pomogne kod čmička. 

Potrebno :

neven (150 grama iseckanih cvetova)
pola kilog
rama svinjske masti (može maslac kao zamena).

Priprema:

U vruću mast dodajte iseckane cvetove nevena. Promešajte, ostavite da odstoji preko noći, pa jutru procedite. Koristite proceđenu mast kao melem koji ćete mazati na inficirano oko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading