ČUVAJU NAS OD TEŠKIH BOLESTI Evo šta nam mogu uraditi 5 šljiva dnevno
Foto: Shutterstock

Suve šljive mnogima nisu baš omiljeno voće i jedemo ih uglavnom po potrebi. Otkrivamo vam više nego dobre razloge zašto bi trebalo da jedete više suvih šljiva.

Suve šljive su obično "prva pomoć" kod opstipacije i uglavnom ih u te svrhe i koristimo, ali to je veoma nepravedno obzirom da su lekovita svojstva suvih šljiva daleko veća.

Napomenimo samo da pored dobrobiti koje donose vašem probavnom traktu, suve šljive će vas i zasladiti, i to uz samo 30 unesenih kalorija. Sveže kao i suve šljive su veoma zdrave i nikako ih ne zaobilazite, a evo i zašto.

Štite od mnogih bolesti. Suve šljive ne samo da štite mozak od šetetnog uticaja slobodnih radikala, već pomažu i kod prevencije kao što su kardiovaskularne bolesti i kancerogena oboljenja. One sadrže visok nivo fitonutrijenata koji se zovu fenoli, a brojna sitraživanja su pokazala da upravo ti fitonutrijenti pomažu pri prevenciji oštećenja ćelija kad dođe do oksidacije masnoća u telu. Pošto je većina membrana ćelija u organizmu sastavljena od masti, veoma je važno da putem ishrane unosite ove fitonutrijente.

Prevencija dijebetesa tipa 2 i gojaznosti. Ovo voće sadrži mnogo upijajućih vlakana koja pomažu pri stabilizaciji šećera u organizmu. Upijajuća vlakna usporavaju prolazak hrane kroz stomak i time poništavaju apsorpciju šećera u krvotok. Ona takođe povećavaju osetljivost organizma na insulin. Ako pojedete suvu šljivu posle dijetalnog obroka bićete siti, upravo zahvaljujući ovim vlaknima što može sprečiti prejedanje i gojaznost.

Smanjuju holesterol. Vlakna koje smo već spomenuli su veoma važna i kad je u pitanju održavanje zdravog nivoa holesterola jer upijaju višak žuči koji se luči iz jetre. Jetra koristi holesterol da bi proizvela više žuči, a kad vlakna upiju žuč, automatski se snižava i holesterol.

Pospešuju zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze. Nedavna istraživanja su pokazala da su šljive najefikasnije voće kad je u pitanju slabljenje kostiju jer su veoma bogate flavonoidima i fenolima.

Bogat izvor vitamina K i beta karotena. Istraživanja sprovedena prošle godine pokazala su da redovan unos beta karotena ljude čini srećnijima. Pored toga beta karoten štiti i popravlja ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin K koji se takođe nalazi u suvim šljivama je odlična kombinacija sa beta karotenom posebno za zdravlje kostiju i pobioljšanje cirkulacije.

Suve šljive je poželjno jesti i u trudnoći jer zatvor u trudnoći može biti izazvan poremećajem hormona zbog koga se creva sporije pomeraju, a spas treba potražiti upravo u suvim šljivama.

Komentari (0)

Loading