NIKAKO NE BACAJTE KORU OD MANDARINE Doktorka Irina tvrdi da pomaže kod 7 tegoba, od loše probave do kancerogenih obolenja
Foto: Printscreen

Uprkos njihovoj maloj veličini mandarine su u poređenju sa drugim citrusnim voćem, kao što su pomorandže i grejpfrut, bogatije hranljivim materijama i vodom – u stvari, one sadrže oko 85 odsto vode.

Mandarine su bogat izvor vitamina, antioksidanata i drugih korisnih supstanci. Jedan od zdravstvenih benefita ovog voća je i taj što, budući da raste na drvetu, ne sadrži teške metale i radionuklide koji mogu da se akumuliraju u zemljištu. Uprvo je to i jedan od razloga zašto nikada ne bi trebalo da bacite koru ovog voća! Stručnjaci su naveli nekoliko recepata koji su se ispostavili kao vrlo korisni kod određenih tegoba.

Ruska doktorka Irina Volkova kaže da se u medicini najčešće koristi osušena kora i to za pripremu "lekovitih" čajeva.

"Ona poboljšava varenje, podstiče apetit i generalno jača organizam. Eterična ulja, fitoncidi i flavonoidi pomažu u lečenju bolesti bronhopulmonalnog sistema", objasnila je dr Irina i otkrila tri recepta sa korom mandarine i kod kojih tegoba pomažu: 

Nadimanje - osušenu koru mandarina sameljite u mlinu za kafu i dodajte u sveži sir, kašu i druga jela, 1 kašičicu po obroku.
 

Bronhitis - 2 kašike seckane, suve kore sipajte u 1,5 šolju ključale vode. Kuvajte na laganoj vatri 5 minuta, pa poklopite i ostavite tako da odstoji sat vremena,. Nakon toga procedite. Uzimajte pola šolje zagrejanog čaja 2-3 puta dnevno, pola sata pre jela.
 

Suv kašalj  - za lakše iskašljavanje sekrete nakupljenog u grlu, uzmite 2 kašike usitnjene kore i pomešajte sa 1 čašom rakije (vodke). Ostavite nedelju dana na tamnom mestu, pa procedite. Uzimajte 20 kapi tinkture u čaši vode 3 puta dnevno pre obroka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading