POGLEDAJTE UŠI I JEZIK Na licu se vidi u kakvom su stanju bubrezi i bešika, podočnjaci nisu jedini znak
Foto: Shutterstock

Pored bolova i promena u boji urina, postoje i drugi načini da kažete da vaši bubrezi ne rade kako treba. Kako ne propustiti opasne signale koje vaše telo šalje, a koji nisu toliko očigledni, otkrili su nefrolozi.

Tako je urolog Aleksandar Milošević otkrio da intimni odnosi mogu pomoći kod pojave kamena i kamena u bubregu... Prema rečima nefrologa, ako postoji sumnja na probleme sa bubrezima, prvo treba pažljivo pogledati u ogledalo.

Površne promene na licu mogu ukazivati na pojavu bolesti pre ostalih simptoma. Na koje znakove treba obratiti posebnu pažnju? Nefrolozi su izdvojili 6 očiglednih znakova da vam bubrezi ne rade kako treba i da je neophodno konsultovati lekara za pomoć.

1. Nadutost

Problemi sa bubrezima se uvek manifestuju na licu otokom donjih kapaka. Istina, ponekad se kao simptom lezija tankog creva formiraju neobične kese ispod očiju, a lekar će definitivno utvrditi šta je tačan uzrok.

2. Plava boja ispod očiju

Naročito ako se pojavi nakon buđenja. Ovo je znak loše filtracije tečnosti u bubrezima. Može se odnositi i na „začepljenje” drenažnog sistema tela lepljivim imunoglobulinskim supstancama, što je reakcija na neodgovarajuću hranu.

3. Suva koža

Prekomerna suvoća kože, uključujući lice, ukazuje na neadekvatan unos tečnosti u telo i neispravnost u radu sistema za izlučivanje. To takođe može biti znak problema sa štitnom žlezdom. Da biste utvrdili tačan uzrok promena, trebalo bi da se obratite lekaru.

4. Povećana vlažnost kože

Ovo može biti znak nedostatka vitamina D ili trovanja. Što je, pak, povezano sa problemima sa sistemom izlučivanja.

5. "Geografski jezik"

Promena receptora ukusa, takozvani "geografski jezik" (prekriven jarko crvenim mrljama sa belim obodom), kao i pukotine na njemu ukazuju na različite patologije. Promene u korenu jezika ukazuju na probleme sa bubrezima i bešikom.

6. Promene u obliku ušiju

Stručnjaci kažu da ako se oblik ušiju promenio, onda su razlog bubrezi. Dakle, pretvrda hrskavica ljuske ukazuje na genetsko zdravlje bubrega, a meka na sklonost ka problemima sa urinarnim sistemom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading