NE KUPUJTE PRESKUPE PROBIOTIKE Dr Perišić otkriva koja namirnica najbolje čisti i obnavlja creva, ako se ovako uzima
Foto: Printscreen/RTS

U toku hladnog dela godine kija se i kašlje svim snagama. Tokom hladnih meseci smo skloniji prehladi ili gripu. Sa nekoliko saveta možete da ojačate svoje odbrambene snage i zaštitite se od prehlada. Unos vitamina je neophodan kako bismo sačuvali zdravlje i ojačali imunitet.

Jedna od zdravijih namirnica čiji se pojačan unos savetuje u zimskim danima, jeste kupus. Ovo povrće sadrži visok nivo vitamina C i B, kao i moćne antioksidante. Kada se ukiseli, on postaje i bogati izvor probiotika.

Na ovu temu pričali su doktor Vojislav Perišić nutricionistkinja Branka Mirković, u emisiji "Uranak".

"Kiseli kupus ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje", rekao je doktor Vojislav Perišić.

Osim samog kupusa, nutricionistkinja je objasnila da je kao probiotik dobar i rasol.

"Preporučujemo da konzumirate i rasol, jedino što se mora paziti tokom zime da se vrenje na vreme preseče", objasnila je ona.

Komentari (0)

Loading