Blagotvorno deluje na orgnizam: Kako ječmena voda utiče na zdravlje?
Foto: Shutterstock

Ječmena voda sadrži dosta blagodeti po organizam, a jedna od najvažnijih je i ta da učestvuje u prevenciji ateroskleroze, a ukoliko želite da smršate, ječmena voda ima sposobnost da vas duže vreme drži sitim.

Takođe, ovaj napitak je idealan za ubrzavanje i regulisanje metabolizma, a kao odličan se pokazao i kod osoba koje pate od dijabetesa, s obzirom na to da ječam utiče na gojaznost, samim tim utiče preventivno i na dijabetes tip 2.

Zahvaljujući jednom sastojku, azelaiku, ječam štiti naše lice od akni i smanjuje upalu, a kožu održava zdravom i blistavom. Zbog brojnih antioksidanasa koji sprečavaju slobodne radikale da oštete ćelije, ječam štiti kožu od starenja i usporava ga.

Možete napraviti i masku za lice koju ćete držati deset minuta i potom se umiti. Važno je da znate da, zbg diuretskog dejstva, ne treba da pijete više od šest čaša ječmene vode.

Ovaj napitak se priprema vrlo lako i jednostavno, potrebno je samo da isperete ječam, potopite ga i ostavite u vodi dok semenke ne nabubre, to je najmanje četiri sata. Zatim ga procedite i pomešajte šoljicu ječma sa 750ml vode. Stavite da se kuva  i ostavite poklopljeno da ključa na laganoj vatri oko 45 minuta, sve dok zrna ne omekšaju.

Procedite kad se uhladi i pijte dve do tri čaše dnevno, po želji možete dodati malo meda ili limuna kako biste poboljšali ukus.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading