SRBI SE SVE VIŠE OVAKO HRANE Lekari upozoravaju da povremeni post povećava rizik od rane smrti
Foto: Shutterstock

Povremeni post postao je popularan 2010. godine, dok je u poslednje vreme posebno dobio na značaju. Brojne holivudske zvezde su mu verne, a među njima su Dženifer Aniston, Nikol Kidman, Riz Viterspun, Mark Volberg i mnoge druge.

Povremeni post je kao način ishrane i mršavljenja popularan i u Srbiji, a podrazumeva periode u kojima je dozvoljeno da jedete šta poželite, ali i one u kojima pijete samo vodu, nezaslađenu crnu kafu ili čaj.

Ovaj način ishrane poznat je i kao autofagija, koju mnogi poistovećuju sa gladovanjem, što je daleko od istine. Studija koja je sprovedena na 24.000 Amerikanaca starijih od 40 godina, pokazala je da ova popularna dijeta zapravo povećava rizik od rane smrti. Istraživači su istakli da se tajna dugog života sastoji od tri obroka i da je testiranje pokazalo da se kod onih koji su jeli samo jedan obrok dnevno, šansa za ranu smrt povećala za 30 odsto.

Journal of Academy of Nutrition and Diabetics objavio je studiju koja je dokazala da je preskakanje doručka povezano sa većim rizikom od umiranja od bolesti srca, dok je propuštanje ručka i večere vezano za smrt od različitih uzroka. Ovo je važilo čak i za ljude koji vode zdrav način života - treniraju, ne puše, ne piju alkohol i imaju zdravu ishranu.

"Naše istraživanje pokazalo je da osobe koje jedu samo jedan obrok dnevno imaju veću verovatnoću da će umreti od onih koji konzumiraju više obroka u danu. Učesnici koji preskaču doručak imaju veće šanse da će razviti smrtonosne kardiovaskularne bolesti, dok oni koji preskaču ručak ili večeru povećavaju rizik od smrti od svih uzroka. Na temelju ovih otkrića, preporučujemo da jedete najmanje dva do tri obroka tokom dana", istakao je glavni autor studije, profesor Jangbo San.

Povremeni post se najčešće praktikuje prema modelu 16:8, što znači da 16 sati treba da postite, a 8 sati da jedete šta poželite. Ono što je najveća ironija, to je da su ljubitelji ove dijete kao najveću prednost navodili dugovečnost, dok se ranije povezivala i sa manjim rizikom od mnogih bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading