Obratite pažnju: Hladna stopala ne ukazuju samo na lošu cirkulaciju
Foto: Shutterstock

Doktorka Danijel Despers, objašnjava da nije neobično ponekad imati hladna stopala, ali ako je taj problem konstantan, možda postoji neko osnovno zdravstveno stanje koje ga prouzrokuje, te u tom slučaju predlaže detaljan pregled kod izabranog lekara. 

- Kako se arterije udaljavaju od srca i ulaze u noge i stopala, one postupno postaju sve manje i lakše se blokiraju masnim naslagama - objasnila je dr Despres i dodala:

- Budući da su arterije koje idu prema stopalima najmanje, one su često prve pogođene, što dovodi do osećaja hladnoće u stopalima.

Pušenje, visoki krvni pritisak i povišeni holesterol su takođe rizični faktori za pojavu loše cirkulacije. 

Dijabetes i hipotireoza mogu isto tako da dovedu do ove pojave.

- Često kod dijabetesa, ako šećer u krvi ostane stalno visok, može doći do oštećenja živaca, što prouzrokuje neuropatiju ili osećaj ledeno-vrućeg žarenja, što opet može da prouzrokuje osećaj hladnoće - objasnila je dr Despres.

- Sa hipotireozom telo ne proizvodi dovoljno hormona, što utiče na telesni metabolizam, koji kontroliše telesnu temperaturu - dodala je ona.

Nedostatak gvožđa može da dovede do osećaja hladnoće u stopalima, tačnije nedostatak gvožđa izaziva anemiju čija su nuspojava hronično hladna stopala. 

Rešenje

Ukoliko vam je slaba cirkulacija u donjim ekstremitetima, možete početi da rešavate problem najbazičnije moguće - više se krećite. Šetnja će prokviti uspavane arterije koje će se tako napuniti krvlju i vratiti vam normlanu toplotu stopala.

Masaža je takođe odličan način da vratite željenu temperaturu svojim stopalima. 

Pre spavanja, dok gledate TV možete stopala potopiti u toplu vodu i držati 10ak minuta, zatim ih temeljno obrisati, namazati kremom i ukoliko imate vunene čarape obucite ih pre spavanja. Vunene čarape su najbolja "pokretna grejalica" za vaša stopala.

Ukoliko pratite svetske trendove, i ukoliko vam treba instant rešenje, možete namazati kreme koje greju (nikako sportske, već kozmezičke kreme) na stopala i tako se privremeno rešiti neželjene hladnoće. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading