Ne preterujte sa ovom voćkom: Pet neželjenih efekata kivija
Foto: Pixbay

Kivi je bogat hranljivim materijama, ali nema masti. To nije voće bogato kalorijama. Većina voća je hranljiva i nema mnogo masti, ali neka imaju visokokalorični sadržaj, kao što su banane i jabuke. Kivi našoj ishrani ne dodaje nimalo viška kalorija. Štaviše, plod kivija je bogat dijetnim vlaknima. Dijetna vlakna apsorbuju loš holesterol, što ne samo da pomaže u gubitku težine, već dovodi i do boljeg opšteg zdravlja. Dijetna vlakna takođe ubrzavaju metabolizam i pomažu zdravom varenju. Pojačani metabolizam dovodi do iskorišćavanja zasićenih masti u ljudskom telu.

Kivi može da ima mnoštvo neželjenih efekata, tvrde stučnjaci. Mnogi ljudi su alergični na voće. To ne možemo sa sigurnošću da znamo pre nego što ga konzumiramo, ali ako ste generalno alergični na neko voće, a posebno ono koje raste u divljini, onda bi trebalo da izbegavate kivi. Otok i osip su česti. Oralni alergijski sindrom, dermatitis, pankreatitis i dijareja su dodatni poznati neželjeni efekti, a naročito ako se jede u velikim količinama, pa se preporučuje dva do tri kivija dnevno. Kivi ne treba jesti tokom trudnoće i dojenja. Ovo voće može da remeti dejstvo lekova, kao i redovnu ishranu.

Alergijske reakcije na kivi

Zbog konzumiranja kivija mogu da se razviju alergijske reakcije. Važno je biti oprezan dok ga jedete. Mnogi koji su konzumirali kivi u velikim količinama, prijavili su unakrsnu senzibilizaciju i različite vrste alergija.

Osip i otok

Kako se navodi u studijama, utvrđeno je da prejedanje kivijem može dovesti do otoka. Anafilaksa takođe može da se javi kod osoba koji jedu previše kivija. Osip, astma i koprivnjača takođe su česti, kao i lokalna iritacija usta.

Dermatitis

Kod osoba koje svakodnevno konzumiraju velike količine kivija može da se razvije kožni poremećaj, kao što je dermatitis.

Kivi i pankreatitis

Prejedanje kivijem može da dovede do akutnog pankreatitisa. Ovo ukusno voće bogato je kalijumom, serotoninom i vitaminom C i E. Visoke doze ovih komponenti mogu promeniti nivo triglicerida u krvi, što može dugoročno štetiti pankreasu.

Dijareja i malaksalost

Jedna od nuspojava kivija uključuje povraćanje, mučninu i dijareju. Takođe može dovesti do nesvestice i poteškoća pri gutanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading