Ukusan i zdrav napitak: Ovo su glavne zdravstvene prednosti čaja od nane
Foto: Shutterstock

Čaj od nane je jedan od najukusnijih napitaka koji može da vas prati u bilo koje doba dana i da vas zasiti kada vaš organizam poželi neki slatkiš. A pošto menta savršeno upotpunjuje vašu žudnju, pored svog privlačnog ukusa i umirujućih svojstava, čaj od mente nudi mnoge zdravstvene prednosti, kao što je pomoć pri varenju i smanjenje nadimanja. Pet glavnih prednosti:

Ublažava simptome sindroma iritabilnog creva

Čaj od nane često može biti od pomoći ljudima koji imaju problema sa nadimanjem. Bol, nadimanje i gasovi su važni simptomi kod ljudi sa IBS-om. Pepermint ih ublažava tako što smanjuje upalu i oslobađa gasove, što bi najverovatnije dovelo do većeg nadimanja i posledično bola.

Umanjuje bol u stomaku

Čaj od nane olakšava različite oblike nelagodnosti u stomaku, uključujući bol i mučninu. Jedno od mogućih objašnjenja je da mentol, koji se nalazi u pepermintu, ima sposobnost da opusti mišiće, smanjujući tako uobičajene grčeve i bolove koje možete osetiti u tom području. Takođe, ako patite od smetnji u varenju, ovaj čaj vam može pomoći!

Prirodan lek za alergiju

Ako patite od sezonskih alergija, koje vam zadaju jake glavobolje i druge dosadne simptome, onda će vam pepermint dati rešenje. Sadrži posebnu vrstu kiseline za koju se pokazalo da pomaže u borbi protiv simptoma alergije kao što su zapušeni nos, svrab i crvene oči.

Pruža energiju

Ako obično birate kafu za borbu protiv pospanosti, promenite navike i pokušajte da pređete na čaj od nane. Istraživači su otkrili da čak i miris čaja od nane može pomoći da se osećate budnije i fokusiranije, što je iznenađujuće s obzirom na to da većina čajeva od peperminta čak i ne sadrži kofein.

Ublažava menstrualne tegobe

Činjenica je da menta ima antispazmodična svojstva i sposobnost da poboljša cirkulaciju, umiri stomak i opusti napete mišiće koji doprinose grčevima. U stvari, rezultati jedne studije pokazali su da je ekstrakt peperminta jednako efikasan kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi u smanjenju bolova kod menstrualnih grčeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading