Poznat po lekovitom dejstvu: Čaj koji će preporoditi ceo organizam
Foto: Shutterstock

Mnoge biljke koje su poznate po svom lekovitom dejstvu pre svega koristimo u pripremi jela, što je odlično, ali one mogu da budu još efikasnije ukoliko od njih napravite čaj.

Jedna od njih je svakako peršun, biljka koja u Srbiji odlično uspeva i lako je dostupna, a koja ima snažno blagotvorno dejstvo po organizam.

Ima više vitamina C nego limun

Jeste li znali da 100 grama limuna sadrži oko 53 miligrama vitamina C, a da se u istoj količini peršuna nalazi čak 133 miligrama ove hranljive materije?

Vitamin C, odnosno askorbinska kiselin, jedan je od vitamina o kojima znamo najviše i rastvorljiv u vodi. Među njegovim brojnim ulogama su: jačanje imuniteta, apsorpcija hrane, antioksidativno dejstvo, sinteza neurotransimetera, stvaranje kolagena, sinteza i stvaranje steroidnih hormona (protivupalno dejstvo)... Zbog toga je veoma važno unositi ga u dovoljnim količinama.

Jača kosti i zube

Budući da obiluje kalijumom i kalcijumom, peršun doprinosi i zdravlju kostiju, zuba i desni.

Sprečava pojavu kamena u bubregu

Kamen u bubregu, tj. nefrolitijaza, podrazumeva prisustvo kalcijumske strukture nalik kamenu u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega, a naučna istraživanja dokazala su da peršun može da deluje preventivno. Jemenski naučnici sproveli su eksperiment nakon kog su zaključili da je peršun laboratorijskim pacovima povećao zapreminu urina, povećao njegovu kiselost i smanjio izlučivanje kalcijuma u urin.

S druge strane, ljudi koji pate od hronične bolesti bubrega treba da budu oprezni s njim, baš kao i trudnice.

Efikasan je kod dermatoveneroloških oboljenja

Čaj od peršuna neretko se koristi lokalno, kao sredstvo za smirivanje upalnih procesa na koži. Dovoljno je umočiti krpu u čaj i koristiti to kao oblogu, a često se koristi i za ispiranje kože.

Pomaže kod neredovne menstruacije

Čaj od peršuna neretko se preporučuje kao narodni lek ženama koje imaju neredovan menstrualni ciklus jer njegova jedinjenja miristicin i apio utiču na stvaranje estrogena i pomažu u uspostavljanju hormonskog balansa.

Snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka

Peršun sadrži mnogo antioksidanata, moćnih jedinjanja koja pomažu organizmu da se odbrani od štete koju ćelijama nanose molekuli poznati kao slobodni radikali. Istraživanje stručnjaka Univerziteta u Maleziji čiji su rezultati objavljeni 2015. godine pokazalo je da ekstrakt peršuna sprečava oštećenje DNK i blokira širenje ćelija raka, ponajviše zahvuljujući svom antioksidativnom dejstvu.

Pomoć je pri snižavanju pritiska

Kad smo već kod kardiovaskularnog zdravlja, peršun je poznat po diuretičkom svojstvu, što znači da pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma, što je vrlo pogodno za ljude koji imaju visok krvni pritisak.

Pomaže u regulaciji visokog šećera u krvi

U mnogim delovima sveta, poput Turske, peršun se koristi kao narodni lek za snižavanje glukoze, a istraživanja su dokazala da to nije slučajno jer ova biljka ima antidijabetesna svojstva i poboljšava zdravlje jetre.

Smanjuje celulit

Peršun ima brojne sastojke koji eliminišu celulit, a posebno je važno njegovo antidiuretičko dejstvo koje pomaže protiv zadržavanja vode u telu. Uz to, on pospešuje cirkulaciju, pomaže u topljenju masti i reguliše šećer, a sve to čini da celulit bude veći i vidljiviji.

Poznato je prirodno sredstvo za mršavljenje

Najčešće se čaj od peršuna preporučuje onima koji žele da izgube višak kilograma. Ova biljka bogata je gvožđem, brojnim enzimima, folnom kiselinom, hlorofilom, karotenoidima, vitaminima K, C, B12... Zbog svega toga pomaže u detoksikaciji organizma i mršavljenju.

Kako se pravi čaj od peršuna?

Sastojci:

  • 1/4 šolje peršuna
  • 250 ml vode

Priprema

Sitno iseckajte peršun, pa prokuvajte vodu. Prelijte peršun ključalom vodom i ostavite da odstoji poklopljeno pet minuta, pa procedite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading