kuvanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vaša baka, verovatno u supicu ne stavlja samo meso, već je “začini” šupljim kostima. Ovo je stari trik, koji se koristio u doba siromaštva – jer niko nije imao novca da u supu zaista stavlja meso. Zato su se stavljale kosti koje, pored toga što daju fantasičan ukus supi, imaju i neverovatna lekovita svojstva. Tako su naučnici sa prestižnih univerziteta raznim istraživanjima na neki način dokazali da su naši stari bili u pravu – supica je, zaista, zdravlje.

Iako se supa od kostiju kod nas smatra sirotinjskim jelom, u svetu je slave zbog nevrovatnog dejstva na organizam. Čak i slavne holivudske glumice, poput zvezde filma “Krive su zvezde” Šejlin Vudli i kraljice zdravog života Gvinet Paltrou obožavaju ovo jelo, i konzumiraju ga svakodnevno. Ako se pitate zašto bi, pobogu, žene koje imaju sve “magične” bobice i čajeve koje požele, jele ovu sirotinjsku hranu, odgovor je veoma jednostavan.

– Supa sa povrćem je veoma zdrava jer nam donosi pregršt minerala, hidrira organizam, greje nas, a pošto nije mnogo kalorična, a daje osećaj sitosti, može da bude i odličan saveznik u dijeti. Jedino pravilo kojeg treba da se pridržavate jeste da ne dodajete previše soli niti mešavina začina koje su zapravo pune soli, i da umesto toga stavite dosta kostiju i povća – objašnjava nutriconista Branka Mirković.

Kolagen koji se krije u kostima, posebno telećim i pilećim, sjajan je način da pobedite godine i ojačate koštani sistem, baš zato ovo jelo (ili napitak, u zavisnosti od toga kako vam više prija) nazivaju i prirodnim botoksom. Da sve bude još bolje, naučnici su dokazali da supica od kostiju ima antibiotska dejstva – pa ona priča o tome da treba da pijete supu kad ste bolesni nije baš samo “bapska priča”.

Evo još nekoliko stvari koje ćete osetiti kada krenete da jedete supu svakodnevno:

– lepša koža

– jači imunitet

– “mirna” creva

– bolja probava

– veći unos minerala

Potrebno je:

2 kg goveđih kostiju sa mesom

reklame

1 kg ostalih vrsta kostiju

2 praziluka, krupno naseckana

2 šargarepe, krupno nasečene

2 stabljike celera

peršun

majčina dušica

2 izgnječena bela luka

1 kašika bibera u zrnu

so

ulje

Priprema:

Kosti oprati i preliti hladnom vodom, pa kuvati dva sata na tihoj vatri bez mešanja. Dodati sve ostale sastojke i kuvati još dva sata na tihoj vatri. Kad se malo prohladi, procediti i koristiti po potrebi.

Supicu možete da jedete pre obroka, može da vam zameni obrok, a možete i, po ugledu na Šejlin Vudli, da je pijete ujutru hladnu, iz veće šolje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading