Imate loš zadah? Ovih pet stvari mogu da vam zadaju probleme, a da niste znali
Foto: Shutterstock

Loš zadah može da bude posledica, između ostalog, suvih usta, bakterija, prehlade, lekova, gorušice ili karijesa. Prema mišljenju stručnjaka, ovo su deset najčešćih razloga.

Loš zadah zbog alkohola

Devojački izlazak ili pivo sa drugarima za posledicu imaju više od mamurluka. Iako je tečnost, alkohol zapravo može da isuši usta, što podstiče bakterije koje izazivaju halitozu, medicinski izraz za loš zadah. Isto se dešava i sa pićima sa kofeinom, začinjenom hranom i cigaretama. Suvih usta se i budite zbog toga što ne proizvodite dovoljno pljuvačke dok spavate i eto objašnjenja za „jutarnji dah”.

Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Kada isključite ugljene hidrate i povećate količinu proteina koju jedete, vaše telo počinje da sagoreva masti za energiju. Taj proces stvara jedinjenja koja se zovu ketoni, koja izazivaju loš zadah. U ovom slučaju, bolja higijena zuba neće rešiti problem, jer to nije osnovni uzrok. Najbolje je da maskirate dah žvakom bez šećera.

Kamen u krajnicima (tonzilolit) i loš zadah

Ove male bele skupine – sastavljene od stvrdnutih bakterija, čestica hrane, mrtvih ćelija i sluzi – bivaju zarobljene u grebenima krajnika i zadnjem delu jezika. Oni su uglavnom bezopasni, osim što izazivaju neprijatan miris. Često sami nestaju, ali ponekad proces može da se ubrza grgljanjem slanom vodom.

Loš zadah zbog sušenog voća

Sadrži mnogo šećera, a njima vole da se hrane bakterije koje izazivaju miris. Razumna količina suvog grožđa, koja staje u 1/4 šolje, ima 21 gram šećera, a ista količina suvih kajsija ima 17 grama. To je isto kao da ste pojeli 4-5 kašičica čistog šećera. Osim toga, sušeno voće je lepljivo, tako da se može da ostane zarobljeno na zubima i između njih. Posle ovakve užine, obavezno operite zube četkicom i očistite ih koncem za zube.

Lekovi mogu da „uguše” protok pljuvačke

Više od 400 lekova koji se izdaju na recept i bez recepta, uključujući antidepresive i lekove za alergije, mogu da „uguše” protok pljuvačke. Ova tečnost pomaže u ispiranju hrane i bakterija, zadržavajući loš zadah. Promena lekova nije uvek opcija, tako da American Dental Association preporučuje da budete hidrirani i žvaćete žvaku bez šećera kako bi vam usta bila vlažna. U ovome mogu da pomognu i posebna oralna sredstva za ispiranje.

Komentari (0)

Loading