Najugroženiji su mladi i DECA: Ne zanemarujte BOL u stomaku jer je prvi simptom upale opasne po ŽIVOT

K.Ć. Vesti 03.10.2022 15:22 0

Nasumični i, naizgled, ničim izazvani bolovi u stomaku nisu toliko retka pojava

žena

Shutterstock

Međutim, bol u jednom specifičnom delu stomaka može da ukazuje na postojanje problema koji može da bude opasan čak i po život, ukoliko se ne sanira.

Radi se o bolu u donjem desnom uglu stomaka, gde se nalazi slepo crevo, čija bolna upala nije uopšte naivno stanje. Nauci nije sasvim jasno koju tačno ulogu igra slepo crevo u organizmu. Pretpostavlja se da se u njemu skladište dobre bakterije koje treba da nadomeste gubitak dobrih bakterija u ostatku creva prilikom drugih zdravstvenih problema, poput dijareje.

Drugi, pak, naučnici, smatraju da slepo crevo nema nikakvu funkciju i da se njegovim uklanjanjem nište ne gubi.

Kada dođe do zapušenja ulaza u slepo crevo iz biklo kog razloga, nastaje upala. To zapušenje može da nastane zbog stolice, tumora, upale limfnog tkiva ili postojanja stranog tela, poput žučnih kamenčića. Najčešće se javlja kod dece i osoba mlađih od 30 godina.

Usled toga, slepo crevo otiče, pri čemu se smanjuje cirkulacija krvi u njemu. Tada otpočinje odumiranje tkiva, a može doći i do pucanja zidova slepog creva i izlivanja njegovog sadržaja u stomačnu šupljinu.

Jednom izliven sadržaj u stomačnu duplju dalje širi upalu po stomaku i izaziva upalu trbušne duplje, alarmantno stanje po organizmu, opasno po život.

Bol u donjem desnom delu stomaka, fglavni je simptom upale slepog creva. Pored toga, mogu da se jave mučnina i povraćanja, zatim, visoka temperatura i povišeni pritisak, kao i trnjenje u desnoj nozi. Takođe, javlja se i jak bol u celom stomaku. Stomak postaje tvrd, a svaki dodir bolan.

Zbog toga što su ovi simptomi poprilično učestali i kod drugih, manje opasnih stanja, često se pogrešno dijagnostikuju.

Kako bi se problem prepoznao, neophodan je lekarski pregled. Često problem može da se utvrdi i običnim dodirima kako bi se izvor bola lokalizovao. Pored toga, pacijent može da bude poslat na laboratorijske analize urina ili krvi. Ultrazvuk i skener također mogu da potvrde postojanje problema.

Što se tiče lečenja slepog creva, postoje dve metode.. Prema jednoj, najbolje je odstraniti ga hirurškim putem ili laparskopskim aparatom. Druga kaže da problem može da se sanira i antibioticima. O tome koja metoda će se primeniti, odlučuje lekar, na osnovu stanja pacijenta.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading