Ovo su PRVI simptomi CIROZE JETRE: Ako primetite samo JEDAN, odmah se obratite lekaru

Vesti 02.10.2022 08:30 0

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum drugih stanja i bolesti jetre.

jetra

Shutterstock

Uzroci su razni: preterana konzumacija alkohola, hepatitis ili masna jetra. Lečenje zavisi od ozbiljnosti stanja i samom uzroku bolesti.

Kod ciroze jetre je zdravo tkivo jetre oštećeno i jetra je trajno uništena. Zbog toga jetra ne radi kako treba. Tako dolazi do blokiranja protoka krvi kroz jetru i ovaj organ onda sporije prerađuje hranjive supstance, hormone, lekove…

Najčešći razlog zbog kojeg dolazi do ciroze jetre je preterana konzumacija alkohola koja traje godinama. Osim toga, na pojavu ciroze može da utiče i infekcije jetre kao što su hepatitis B ili hepatitis C, ali i masna jetra koja nastaje zbog gojaznosti ili dijabetesa. Cirozu jetre mogu da imaju osobe koje su se borile sa nekim drugim bolestima jetre. Uvek se javlja kao posledice neke druge bolesti ili stanja. Ako se sami uzroci ne tretiraju, jetra prestaje da radi.

Kako prepoznati cirozu jetre?

Simptomi ciroze jetre zavise od stadijuma bolesti. Na samom početku simptomi mogu i da izostanu. U drugim slučajevima simptomi će biti vrlo slični bilo kojoj bolesti, zato se bolest i teže dijagnostikuje.

Simptomi uključuju:

  • gubitak apetita
  • umor i slabost
  • gubitak energije
  • tačkaste crvene mrlje na koži
  • mučninu
  • povišenu temperaturu
  • nagli gubitak kilograma

 

Ovo su PRVI simptomi CIROZE JETRE: Ako primetite samo JEDAN, odmah se obratite lekaru

Shutterstock

 

Kada jetra više ne funkciše kako treba pojaviće se i žuta boja kože, kao i žute beonjače, naticanje u nogama i zglobovima, svrb kože, pojaviće se i smeđa boja urina, krv u stolici, kod žene ranija menopauza, a kod muškaraca gubitak seksualne želje. Može da dođe i do promena u ponašanju i gubitka pamćenja. Kada bolest bude u zadnjem stadijumu, mogu da se pojave i bolovi u abdomenu koji mogu da budu tupi i probadajući. Skupljanje vode u stomaku je znak uznapredovale ciroze.

Kako se dijagnosticira ciroza jetre?

Opipavanjem abdomena lekari mogu da posunjaju na cirozu jetre. Cirotična jetra može da se prepozna i na dodri jer će biti grubo zrasta i tvrda. Takođe, krvna slika je indikator. Ako u nalazu budu povišeni bilirubini, povišen nivo gvožđa ili kreatinina, može da se raditi o cirozi jetre. Slede ,CT i ultrazvuk, endoskopija i biopsija tkiva.

Da li ciroza može da se leči?

Ne postoji lek za ovo stanje jer je tkivo već oštećeno i nema povratka na staro. Ipak, postoje načini kako može da se spreči pogoršanje stanja, a to uključuje promenu životnih navika, prestanak konzumacije alkohola i gubitak kilograma, ako je osoba gojazna. Postoje i lekovi koji tretiraju problem zbog kog je ciroza nastala, pa se na taj način ublažavaju simptomi.

Ciroza jetre je hronična bolest koja nastaje kao posledica neke druge bolesti ili stanja jetre. Ima niz simptoma, a tretira se lečenjem njenih uzroka i poboljšavanjem kvalitete života.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading