BELI LUK SE JEDE NEOLJUŠTEN Nutricionistkinja tvrdi da tako ima maksimalno dejstvo, a ne škodi želucu
Foto: Printscreen

Koji je najbolji način da se jede beli luk, da li je istina ili mit da ne prija osobama sa niskim pritiskom i koja su dva najbolja načina pripreme, otkriva nutricionista Branka Mirković. Nutricionista Branka Mirković govorila je u „Jutru” na TV Prva o tome kako pripremiti beli luk da zadrži zdrava svojstva koja ga čine jednom od najefikasnijih namirnica za imunitet.

Nutricionista je dala i nekoliko recepata, i objasnila šta treba da uradite ako imate nizak pritisak ili želudac kada jedete beli luk. Rekla je da nikada ne bacajte ljuske luka, bilo da je beli ili crni!

"Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za disajne organe i ugruške. Ako želite da stavite beli luk u posudu ili supu, izgnječite ga sa ljuskom i dodajte. Ili ceo luk sa ljuskom ispeći u rerni, iscediti kao pastu, sve je hranljivo“, rekla je ona. Ovako pripremljen beli luk može da jede svako, stomaku neće smetati.

"Ovo se odnosi i na crni i na beli luk. Uzmite crni neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od luka. Odličan je za imunitet, a beli luk ne treba jesti kao obično, već ga iseckati i dodati u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikoga nije briga. Obično ljudi narendaju beli luk na ulju, dodaju malo limuna i onda ga koriste na kašičicu, ali bolje je uzimati uz hranu".

"Kako je najbolje jesti beli luk, da li je zdraviji sirov, da li mu smeta termička obrada i gubi li zdrava svojstva?

"Ne, neće izgubiti svojstva, ali mnogima smeta beli luk kada je svež. Ovako obrađenog, svako ga može jesti. U našoj kuhinji ima pečenih paprika i drugih salata, slobodno ih dodajte u hranu“, rekla je ona.

Ko ne treba da jede beli luk, često čujemo da ga ne treba konzumirati ako imamo nizak pritisak ili probleme sa varenjem?

"Ne, zašto ne bismo? Ako patite od pritiska, dodajte malo soli, popijte vodu i pritisak će porasti. Prilikom varenja problem je samo zeleni deo u srcu noge, isecite ga i izvadite taj zeleni deo, onda svako može da ga pojede", rekla je ona. Pire od belog luka je veoma zdravo, ako ispečete luk u rerni pa ga ocedite. Ali postoji i drugi način, Francuzi to rade tako, natapaju ga u ulju i kuvaju na 60-70 stepeni i onda od toga prave pastu. Čim osetite da je mekan kao pire, spreman je, pa ga čuvajte u frižideru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading