Ako NOĆU držite ČAŠU VODE pored kreveta, PRESTANITE: Ova navika je GORA nego što se misli

Vesti 27.09.2022 19:25 0

Zabrinuti ste zbog hidratacije? Niste jedini koji ne unose dovoljno tečnosti u organizam.

žena

Shutterstock

Mnogi zaboravljaju da to urade, zbog čega koriste različite metode za podsećanje da je vreme za čašu vode.

Jedan od metoda koji ima pomaže da se redovno hidriraju je da uvek pored sebe imaju čašu, bilo da rade, čitaju, gledaju televiziji ili spavaju. Ovo poslednje, međutim, možda i nije tako dobra ideja, a u nerednim redovima ćemo vam otkriti i zašto…

U čašu noću mogu da slete razne čestice, prašina, ali i muva ili komarac. Vi toga niste ni svesni kada ujutru ili usred noći popijete gutljaj vode. Zbog toga je uvek bolje ujutru ili noću jednostavno sipati svežu vodu u čašu i popiti je.

Voda takođe tokom noći može promeniti ukus. Ako pijete vodu za piće iz česme, ona vrlo verovatno sadrži dezinfekciona sredstva kao što je hlor. Hlor će tokom noći ispariti i voda će promeniti ukus. Istovremeno, pH vrednost vode se menja. Kada ostavite čašu vode na stočiću ili ormariću pored kreveta, mala količina ugljen-dioksida se apsorbuje, što dovodi do blagog pada pH ​​vode. Tek toliko da promeni njen ukus.

Da li je ovo opasno?

Obična voda ne sadrži šećere, masti i proteine koji bi mogli da počnu da se razgrađuju, pa uprkos neobičnom ukusu nije nezdrava. S druge strane, ako uvek koristite istu čašu, ne perete je redovno ili je čak je delite sa nekim, veće su šanse da će se na njenoj površini pojaviti štetni mikoorganizmi.

Treba imati u vidu i da svaki put kada popijemo gutljaj vode i dodirnemo ivicu čaše, mi prenosimo mnoge mikroorganizme u čašu. Ako to učinimo pred spavanje, oni će se do jutra značajno umnožiti.

„Pljuvačka takođe sadrži bakterije koje mogu ući u vodu i zagaditi je“, kaže dr Mark Livi iz medicinskog centra Mersi i dodaje: „Kada usne jednom dodirnu ivicu čaše (ili flaše, uostalom), trebalo bi da što pre popijete svu vodu ili neku drugu tečnost iz nje.“

Čaša vode na stočiću pored kreveta vam može pokvariti i san. Ako je, na primer, ugledate pored sebe kada se usred noći malo rasanite, sigurno ćete uzeti nekoliko gutljaja vode. Čak iako nakon toga odmah utonete u san, postoji šansa da se probudite ranije nego što ste planirali jer ćete morati da odete u WC.

Pored čaše vode, mnogi ljudi na noćnom ormariću ili stočiću imaju knjigu, telefon ili neki drugi elektronski uređaj koji može da strada ako slučajno oborite punu čašu u njihovoj blizini. To je još jedan razlog zašto ova navika nije toliko dobra kao što ste mislili.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading