Povreda prednjeg ukrštenog ligamenta kolena
Foto: Shutterstock

Stručnjaci Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical" objašnjavaju koji su uzroci povrede ligamenta kolena i kako se leči.

KAKO DOLAZI DO POVREDE - prilikom delovanja jače sile, a javlja se u vidu istegnuća kao parcijalna ili totalna ruptura.

KOD KOGA - sportisti koji treniraju fudbal, košarka, rukomet, skijanje, tenis, ali i kod onih koji se ne bave sportom - prilikom pada, jakog udarca u potkolenicu, saobraćajne nezgode...

NAJČEŠĆI SIMPTOMI - bol, otok, izlivanje krvi unutar kapsule, nestabilnost zgloba, smanjena pokretljivost.

LEČENJE – fizikalna terapija, a po smanjenju otoka i kineziterapijske procedure. Ako je u pitanju pucanje ligamenta, primenjuje se operativno lečenje.

OPORAVAK - fizikalna terapija za smanjenje bola, otoka, za povećanje cirkulacije i metabolizma, masaža samog kolena, čašice, okolnih mišića i tetiva (IT Band), ali i elektrostimulacija za vraćanje snage mišića prednje lože. Potom se uključuju kineziterapijski tretman, statičke vežbe i vežbe istezanja za vraćanje amplitude pokreta. Posle četvrte nedelje od operacije pacijent dobija pun oslonac na povređenu nogu. Do 16. nedelje od operacije rade se vežbe za jačanje donjih ekstremiteta, a u 17. nedelji pacijent je spreman da počne sa skokovima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading