KAD BUBREZI NE RADE DOBRO Ovo su najefikasniji lekovi za uklanjanje mokraćne kiseline iz tela
Foto: Youtube/Printscreen

Kada se nivo mokraćne kiseline u krvi poveća dolazi do pojave bolesti koja se naziva giht. Posledica bolesti može biti pojava kamena u bubregu i otkazivanje bubrega. Mokraćna kiselina je jedinjenje koje u organizmu nastaje razgradnjom namirnica koje sadrže velike količine purina.

Evo nekoliko saveta za uklanjanje mokraćne kiseline iz tela. Kada bubrezi ne rade dobro svoj posao i ne mogu da uklone svu mokraćnu kiselinu iz organizma, ona se kristališe i taloži oko zglobova. To dovodi do početka zapaljenog procesa.

Kako ukloniti mokraćnu kiselinu iz tela?

Ljudi koji imaju višak mokraćne kiseline u svom telu moraju da promene ishranu. Hrana mora biti zasnovana na svežem voću i povrću. Plodovi mora, meso, alkohol i prerađeni šećeri dovode do povećanja mokraćne kiseline u telu.

Ne zaboravite da pijete što više vode. Dobro je konzumirati prirodne sokove kao i biljne čajeve. Ovo su najefikasniji lekovi za uklanjanje mokraćne kiseline iz tela:

Soda

Pomešajte pola kašičice sode bikarbone i čašu vode. Pijte ovo jednom dnevno. Ako imate giht, popijte jednu celu kašičicu sode bikarbone rastvorene u čaši sveže vode.

Limunada

Limunada alkalizira telo i pomaže u izbegavanju mnogih zdravstvenih problema, uključujući giht. Svako jutro na prazan stomak, pre doručka, popijte 200 ml tople vode pomešane sa sokom od pola limuna.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće deluje slično limunadi. Pomaže u stvaranju alkalnog okruženja u telu. Kašiku sirćeta razblažite u 200 ml vode i pijte 2 puta dnevno, jednu čašu pre ručka, a drugu pre večere.

Kamen i pesak u bubrezima

Kod pojave kamena ili peska u bubrezima obično pomislimo da je uzrok voda koju unosimo, odnosno njen "loš kvalitet".

"Voda uopšte nije razlog nastanka peska i kamenja, osim ako se ne uzima u dovoljnim količinama", kaže doktor  Milan Radović, načelnik Klinike za nefrologiju univerzitetskog Kliničkog centra Srbije i dodaje da iako je "tvrda" ona ide u digestivni sistem, ne direktno u bubreg, niti direktno iz njih.

"Kamenje ili pesak nastaju zbog poremećaja u izbacivanju soli. Posao bubrega je da koncentriše neka jedinjenja, tako da je pravo čudo da svi nemamo kamen u bubregu jer je njihov posao da koncentrišu ove soli i njihov višak izbace iz organizma - da li je to so mokraćne kiseline, ili so kalcijuma, oksalata i tome slično. Kada tu postoji premećaj u finkcionisanju, od dovodi do predispozicije za nastanak peska, a kasnije i kamena."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading