DOK TUMARATE OD LEKARA DO LEKARA, BOLEST NAPREDUJE Doktorka upozoriila na tihe simptome infarkta creva
Foto: Shutterstock

Gastroenterolog Marata Zinatulin govorio je o simptomima infarkta creva, bolestima koje ga mogu izazvati i načinima kako da se ovo fatalno stanje spreči.

Infarkt creva nastaje kada se blokira dotok krvi u crevima usled krvnih ugrušaka i nekroze tkiva. Bez blagovremene pomoći lekara, ova bolest može da bude fatalna.

"Opsežna nekroza se razvija u roku od nekoliko dana. Ali bolovi postepeno jenjavaju i pacijent ne traži medicinsku pomoć, smatra da to što mu se desilo je samo prolazna slabost. Vreme koje se utroši na postavljanje dijagnoze zapravo je glavni uzročnik visokog mortaliteta kad je reč o ovom stanju", naglasio je lekar.

Infarkt creva počinje napadima bola, koji se vremenom pogoršava i prati ga mučnina i problemi sa stolicom. Kako se nekroza širi, bol se prigušuje.

Kako se krv zgrušava, tako se javljaju trombovi koji pvećavaju rizik od pojave infarkta creva. Takođe, do ovog stanja dolazi i ukoliko srce ne radi pravilno, odnosno kada se smanjuje zapremina krvi u sudovima creva. Uzrok infarkta creva mogu da budu i tumori koji prekidaju cirkulaciju.

Ukoliko postoji sumnja da su se u crevima stvorili krvni ugrušci, neophodno je uraditi angiografiju ili ultrazvuk, rendgen, tomografiu ili laparoskopiju, a zatim se konsultovati sa lekarom da li postoji potreba za operacijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading