UBRZAJTE OPORAVAK POSLE KORONE Ovaj vitamin jača srce i smanjuje rizik za stvaranja tromba
Foto: Shutterstock

Otkako je pre dve i po godine buknula epidemija Covida-19, mi lekari smo svedoci toga da se ova bolest može ispoljavati veoma raznolikom kliničkom slikom, što je posledica zahvatanja različitih organa i sistema organa. To nam daje za pravo da kažemo kako se ovde radi o jednom sistemskom oboljenju. Najveći broj pacijenata ispoljava simptome i znakove infekcije disajnih puteva, ali nemali broj obolelelih, između ostalog, može imati i probleme sa srcem i krvnim sudovima. Srećemo pacijente sa srčanim i moždanim udarom, anginom pektoris, srčanim aritmijama, zapaljenjem srčanog mišića i srčane kese, srčanom slabošću, kao i pojavom ugrušaka u venama koji mogu dovesti do embolije pluća.

UBRZAJTE OPORAVAK POSLE KORONE Ovaj vitamin jača srce i smanjuje rizik za stvaranja tromba

dr Vojkan Čvorović

 

Ono što zabrinjava je to što se ove komplikacije mogu javiti ne samo tokom bolesti, već i kod pacijenata nakon prebolele infekcije, čak i kad se radilo o blagim, pa i asimptomatskim slučajevima. Verovatnoća da se to desi je veća ukoliko se radi o pacijentima koji su od ranije srčani bolesnici, ili imaju visok pritisak, šećernu bolest i drugo. Takvi bolesnici se, nakon preležanog Covida-19, najčešće javljaju sa osećajem zamora, kratkog daha pri fizičkom naporu koji su ranije lako podnosili, bolom ili neodređenim neprijatnim osećajem u grudima, osećajem preskakanja ili lupanja srca. U težim slučajevima mogu imati otoke na nogama, osećaj gušenja ili kašlja prilikom ležanja, čak i krize svesti. Može se javiti i glavobolja, kao posledica porasta krvnog pritiska kod pacijenata koji su ranije imali normalne vrednosti.

Na sreću, najveći broj pacijenata sa ovim simptomima, među kojima je opšti zamor najčešći, nema kardiološko oboljenje, ali se to može ustanoviti tek nakon detaljno obavljenog pregleda. Lečenje kardiovaskularnih komplikacija se sprovodi prema uobičajenom načinu lečenja, nevezano za Covid-19 infekciju. Međutim, važno je smanjiti verovatnoću njihovog nastanka, jačanjem imuniteta i smanjenjem rizika za stvaranje tromba.

Poznata je uloga vitamina D u poboljšanju, kako prirodnog, tako i stečenog imuniteta. Primećeno je da su mnogi pacijenti sa teškim oblikom Covida-19 upravo imali niske vrednosti vitamina D u krvi, a vitamin D3 je veoma važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Osim vitamina D i folna kiselina ima povoljno dejstvo na imunitet. U kombinaciji sa aspirinom, folna kiselina ima zaštitno dejsto na krvne sudove, čime se smanjuje mogućnost neželjenih kardiovaskularnih događaja tokom i nakon infekcije. Nevezano za kardiovaskularne poremećaje, osim brzog zamaranja i malaksalosti, veliki broj pacijenata ima i poremećaj sna, depresiju, anksioznost i kognitivne poremećaje. U vezi sa ovim, važno je naglasti značaj suplementacije vitaminima B1, B6, B12 i C. Oni, zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom D3, deluju zaštitno protiv zapaljenja nerava i oksidativnog stresa.

UBRZAJTE OPORAVAK POSLE KORONE Ovaj vitamin jača srce i smanjuje rizik za stvaranja tromba

dr Vojkan Čvorović

 

Cardiovitamin FD3 je preparat koji zahvaljujući svom sastavu može imati povoljan efekat na ublažavanje „produženog“ Covida. Njegova posebnost se ogleda u povećanoj dozi vitamina D3 i aktivnog oblika folne kiseline, kao i kombinaciji vitamina B1, B6, B12 i vitamina C. Vitamin D3 jača imuni sistem i deluje protektivno na kardiovaskularni sistem. Biološki aktivan oblik folata (5-metiltetrahidrofolat) ima brže i potpunije dejstvo i do 7 puta u odnosu na običnu folnu kiselinu. Kombinovana upotreba ovih vitamina doprinosi snižavanju vrednosti homocisteina, koji je značajan faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih događaja. Cardiovitamin FD3 u kombinaciji sa aspirinom čuva funkciju krvnih sudova i doprinosi smanjenju neželjenih efekata nakon Covid infekcije. Posebno ga preporučujem svima, koji se lako zamaraju, imaju lupanje srca, gube dah i plaše se srčanog ili moždanog udara.

Cardiovitamin FD3,

Dajte Vašem srcu šansu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading