SVAKI SASTOJAK OVOG NAPITKA Pomaže u zdravlju probavnog sistema
Foto: Youtube/Printscreen

Mnogi su se pridružili ovom trendu i podelili svoja iskustva, ali dok jedni kažu da ovaj napitak direktno utiče na probavni sistem i creva, drugi tvrde da on služi kao odličan detoks posle vikenda ispunjenog brzom hranom i alkoholom.

Takođe, neki korisnici TikTok-a objasnili su kako su primetili da im ovaj napitak sa limunom zaista pomaže da uspostave dobro varenje i smanje nadimanje.

Budući da čia semenke mogu da apsorbuju trideset puta veću količinu vode od svoje težine, one pomažu u regulisanju nivoa telesne tečnosti i zadržavanju elektrolita, što je ključno za borbu protiv dehidracije.

Kako pripremiti čia napitak sa limunom?

Ovaj zarazni napitak sadrži samo tri sastojka, a to su voda, limunov sok i čia semenke.

Pomešajte 180 ml vode sa dve kašike čia semenki i ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim iscedite pola limuna.

Ako se seme slegne na dno, mora se promešati svaki put pre konzumiranja.

"Svaki sastojak ovog napitka može pomoći zdravlju probavnog sistema, bez obzira da li će izlečiti koren problema ili ne, a njegova efikasnost zavisi od individualnog organizma", objasnila je Laura Ligos, specijalizovana nutricionistkinja iz Amerike, prenosi usatoday.com.

Ovo piće svakako je dobra opcija za one koji ne unose dovoljno vlakana u organizam, ili koji ne piju dovoljno tečnosti.

Čia semenke su korisne za konzumiranje jer sadrže najviše vlakana i obezbeđuju organizmu adekvatne minerale i vitamine, bez obzira u kom obliku se unose u organizam.

One se takođe mogu dodati u jogurt, puding ili smutije.

Koje su prednosti tri sastojka u ovom napitku?

Čia semenke: Osim što imaju visok udeo vlakana, imaju veliku nutritivnu vrednost, ali sadrže i tri makronutrijenta: složene ugljene hidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine.

Oni su bogat izvor kalcijuma i gvožđa i doprinose gubitku težine i nivou holesterola u krvi.

Limun: Ovo citrusno voće je bogato pektinima, koji deluju kao prebiotik i podstiču zdrav mikrobiom creva. Kora limuna posebno je bogata pektinom, a konzumacija ovog voća preporučuje se za prevenciju bolesti srca, krvnih sudova i raka debelog creva.

Voda: Voda ima nezamislivu prednost u pražnjenju creva. Adekvatan unos vode ključan je za izbacivanje neželjenih toksina kroz znoj, urin i stolicu.

Koliko je čia napitak efikasan i koji su mu nedostaci?

"Ovaj napitak ne treba koristiti kao ultimativno rešenje za bolji rad creva, a pored toga treba voditi računa o dovoljnom unosu vlakana iz voća i povrća", dodaje Ligosova.

Problem nastaje kada se pojedinci u potpunosti oslanjaju na neki trend zbog dobrih recenzija i tuđeg pozitivnog iskustava. Ispijanje ovog napitka deluje kao brzo rešenje, što može biti slučaj samo u kratkom vremenskom periodu.

Bubrezi i jetra su organi koji su zaduženi za čišćenje i detoksikaciju organizma, a ne limunova voda.

"Ideja da možete da jedete ili pijete šta god želite, a da onda štetne efekte smanjite detoksikacijom, na primer ovim napitkom, pogrešna je.

To može da dovede do sklonosti prejedanju, pa čak i do ozbiljnijih poremećaja u ishrani", objasnila je dijetetičarka Lenoks Hil iz Njujorka.

Takođe, treba obratiti pažnju i na prekomerni unos vlakana.

Neki stručnjaci veruju da prevelike količine vlakana mogu izazvati još više nadimanja.

To je zato što kada konzumirate vlakna, ona izvlače vodu iz vašeg tela, što na kraju izaziva dehidraciju, a samim tim i brojne druge zdravstvene probleme.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading