MAGIČNI ZAČIN KOJI JE PROMENIO SVET Čaj od crnog bibera pomaže kod tumora, jača memoriju i imunitet
Foto: Shutterstock

Crni biber, osim što je za mnoge uobičajen začin, može da pomogne u borbi protiv tumora, da stimuliše rad štitne žlijezde, i da pozitivno utiče kod lečenja prehlade i smanjenja temperature.

„Sastojak bibera odgovoran za ova pozitivna svojstva je piperin. Crni biber sadrži isparljiva jedinjenja, oleorezine i alkaloide koji ovom začinu daju moćno svojstvo, posebno za smanjenje oksidativnog stresa.

Još jedan pregled njegovih moćnih prednosti navodi da „ključne alkaloidne komponente piperina, pomažu u kognitivnom funkcionisanju mozga, podstiču apsorpciju hranljivih materija i poboljšavaju gastrointestinalnu funkcionalnost", piše na portalu Dr Eks (draxe.com).
 

Kako to pomaže?

U tradicionalnoj medicini, crni biber se smatra važnim sastojkom u borbi protiv raka jer sadrži sastojke koji pokreću imuni odgovor. U jednoj laboratorijskoj studiji, kurkuma sa crnim biberom je testirana na ćelijama raka dojke. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, i crni biber su bili efikasni u ubijanju malignih ćelija, kako zajedno, tako i odvojeno.

Laboratorijska studija iz 1993. godine pokazala je da biber štiti jetru od oštećenja izazvanih oksidativnim supstancama i pomaže ćelijama jetre da održe nivoe glutationa, važnog antioksidansa koji se često iscrpljuje oštećenom funkcijom jetre.

Crni biber i njegovo aktivno jedinjenje piperin pomažu u smanjenju upale, borbi protiv oksidativnog stresa, povećavaju koncentraciju antioksidanata u telu i ubijaju različite vrste bakterija koje mogu da izazovu bolest, prenosi drake.com. Crni biber takođe može biti efikasan protiv oralnih bakterija koje izazivaju gingivitis i karijes.

Iako je do sada dokazano samo u studijama na životinjama, crni biber može delovati kao prirodni lek za depresiju kada se pravilno koristi. Ovaj efekat se može povećati kada se koristi sa kurkumom. Crni biber se dugo koristi za određene probleme sa varenjem.

Začinsko jedinjenje u paprici - kapsaicin je još jedan sastojak koji štiti creva. Kapsaicin i piperin u kombinaciji utiču na receptore u crevima i na taj način suzbijaju bol i poboljšavaju varenje.

Bolje pamćenje

U dve istraživačke studije, ispitanici su značajno povećali kognitivne funkcije nakon uvođenja piperina u ishranu.

Jedna studija je bila posebno osmišljena da istraži efekat na Alchajmerovu bolest i rezultirala je „značajnim poboljšanjem poremećenog pamćenja i neurodegeneracije u hipokampusu“.

Druga, generalizovanija studija pokazala je da piperin značajno poboljšava pamćenje, prenosi RTS. Kliničko ispitivanje pokazalo je da upotreba ulja crnog bibera za inhalaciju smanjuje želju za cigaretama kod ljudi koji pokušavaju da prestanu da puše.

Čaj od crnog bibera

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji sa kuvanim crvenim vinom. Ako od ovog začina napravite čaj sa nekim lekovitim biljem, dobićete prirodni lek za kašalj.

Čaj možete pripremiti tako što pola kašičice bibera prelijete sa 2,5 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta, procedite i dodajte kašiku meda. Čaj treba piti u malim gutljajima. Ako volite ovaj začin, najbolje ga je kupiti celog i samleti kod kuće, jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus.
 

Čaj od kurkume, bibera i đumbira za imunitet, depresiju i bol u zglobovima

Potrebno:

  • biber (20 zrna)
  • kurkuma (1 kašika)
  • malo rendanog đumbira
  • voda (2.5 dl)
  • med (kašika)

Priprema:

Pomešati zrna bibera, kurkumu i đumbir, pa sve preliti kipućom vodom. Ostaviti poklopljeno da stoji petnaestak minuta. Procedite, i dodajte med. Ovaj čaj je prilično jak i ne bi trebalo da ga piju osobe sa probavnim problemima, kao i oni koji su na nekoj antikoagulantnoj terapiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading