OPASNO JE Evo zbog čega se ne sme koristiti dva puta proključala voda
Foto: Shutterstock

Kad pripremamo kafu ili čaj, često koristimo vodu koja stoji u ketleru, odnosno kuvalu za vodu neko vreme i već je bar jednom prokuvana. Stručnjaci preventivne medicine kažu da je ovo ogromna greška koja može i te kako da naruši zdravlje.

Poslednjih godina Srbi sve češće piju kupovnu vodu ili onu koju su prethodno filtrirali u kućnim bokalima, a kad nešto kuvaju ili pripremaju, i česmovača je dobra. Rezon je da svoda iz česme koja je "tvrda" ovako pročisti od svih naslaga i štetnih čestica i tek onda je pogodna da se u njoj kuva, bari, dinsta ili na koji god već način priprema hrana.

Pod prokuvavanjem podrazumevamo zagrevanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što istina omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama u vodi. Međutim, kada se voda zagreva na tako visokim temperaturama, dešavaju se i neki drugi procesi:

  • povećava se koncentracija soli i raznih nečistoća;
  • pojavljuje se kamenac, koja se formira zbog izotopa vodonika;
  • molekuli kiseonika isparavaju;
  • korisna svojstva vode se gube.

Zbog ovih negativnih posledica stručanjaci upozoravaju da nikako ne zagrevate vodu koj je već jednom proključala i unosite je u organizm. Prospite je iz kuvala i naspite novu!

bonus video

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading