OTPUŠITE NOS BEZ KAPI KOJE OŠTEĆUJU SLUZNICU U svakoj kući već postoji lek od koga ćete prodisati u momentu
Foto: Youtube/Printscreen

Zapušen nos je jedan od simptoma alergije, virusnih infekcija, a i posledica devijacije, povećane količine prašine, boravka u klimatizovanoj prostoriji. Nelagodnost, pritisak na sinuse, izazvani neprohodnosti vazduha kroz nos, mogu da nas dodatno iritiraju.

Prva pomoć kod ovog problema jesu kapi, ali problem sa ovim preparatom jeste što izaziva zavisnost i oštećuje sluznicu nosa. Osobe koje neprestano koriste kapi za nos ne tako retko imaju veoma oslabljeno čulo mirisa.

A kako pomoći sebi na prirodan način i rešiti se zapušenosti koja, između ostalog, narušava vam i kvalitet sna?

Odmah pod vruć tuš

Topla voda i para koju ona stvara mogu biti odličan način da otpušite začepljen nos. Trik je u tome da para razređuje sekret koji je začepio nos i tako rasterećuje disajne puteve, ali i smiruje upalu.

Iako će vam vruć tuš olakšati disanje, imajte na umu da je njegov efekat ipak kratkotrajan, tako da ne treba da vas čudi ako vam se nos ponovo zapuši. Ipak, redovno tuširanje toplom vodom može ubrzati proces i pomoći da se vaš nos otpuši brže.

Crni luk

Smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih anribiotika još od davnina, zahvaljujući fenolima koji imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Pravilo je - što su mu miris i ukus jači, to je crni luk bogatiji antioksidansima, a samim tim i zdraviji. Oljuštite glavicu i presecite je na pola. Uzmite jednu polovinu i pokušajte da kroz nos udišete njen miris narednih 5 minuta. Omahćete osetiti da se otpušio. Dobra vest kod ovog narodnog "leka" jeste što crni luk ne oštećuje sluzokožu nosa i ne izaziva zavisnost, pa je pogodan je i za decu.

Beli luk

Beli luk se od davnina u narodu koristi za "lečenje" brojnih bolesti, pa tako pomaže i kod zapušenog nosa. Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima kao što su garlicin, skordinin i alicin, beli luk deluje poput antibiotika, a zbog alicina ima i antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidativno dejstvo. "Lek" od belog luka neće se dopasti onima koji njegovu aromu ne vole, ali je neverovatno koristan. Sve što treba da uradite jeste da iseckate jedan čen i pojedete ga - bilo u salati, jelu, sa hlebom ili samostalno... Žvaćite ga najmanje desetak puta, pa onda da dobro udahnite.

Limun

Limun je bogat  antioksidansima i jedan je od najpoznatijih izvora vitamina C, a može i te kako da pomogne u  izbacivanju sekreta iz nosa. Smanjuje upalu krvnih sudova unutar nosa, zahvaljujući visokoj koncentraciji askorbinske kiseline. Dve kašike ovog soka pomešajte sa pola kašičice crnog mlevenog bibera i vrlo malo soli. Ovu smesu stavite na sam ulaz u nosne šupljine i ostavite da tako stoji neko vreme. Prodisaćete za par minuta!

Slani rastvor

Za ovaj postupak treba pripremiti slani rastvor, na 500 ml vode – 1 kafenu kašičicu morske (ili kuhinjske) soli. U vruću vodu sipajte so, promešajte i sačekajte da se voda prohladi do 34-36 °C. Izduvajte nos i započnite proceduru: stanite iznad lavaboa, nagnite se napred, glavu nagnite na stranu i počnite da nalivate slani rastvor u jednu nozdrvu. Posle promenite stranu i tako dok ne iskoristite sav rastvor. Slanu vodu možete sipati uz pomoć neke posude, flašice ili velikog šprica bez igle. Kad vodu sipate u jednu nozdrvu, voda se iz druge izliva. Ne postoji neprijatnost, čak ni za decu. Ova procedura je veoma efikasna. Ako je budete ponavljali na svaka 2-3 sata u toku dana, sutradan ćete zaboraviti da ste uopšte imali problem zapušenog nosa.

Jabukovo sirće

Prirodno jabukovo sirće je neverovatno zdravo, ne samo da pomaže da ubrzate metabolizam i oslobodite se viška kilograma, već ima pozitivan efekat i na jačanje imunog sistema. Takođe i rastvara sluz u nosu. Prokuvajte pola litra vode, pa sipajte u nju tri kašike jabukovog sirćeta i inhalirajte se parom od ove mešavine.

Bosiljak

Ako udišete ovu biljku jakog mirisa, ili pak pijete čaj od nje, dodajete je u hranu u vidu začina, stručnjaci kažu da ćete sprečiti da se nakuplja sekret u telu. I ne samo to, uspećete da izbacite onu koja vam je zapušila nos. Pored toga, bosiljak pomaže da se ublaži glavobolja, nesanica i mučnina. Kako se koristi? Uzmite 4-5 svežih listića bosiljka i dobro ih sažvaćite pre nego što progutate. Primenjujte ovaj tretman jednom ujutru pre doručka i jednom uveče nakon večere. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading