bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Doktorka i stručnjak za palijativnu negu otkrila je najčešće znakove koji ukazuju da pacijentu "nema pomoći" i da je velika verovatnoća da nastupiti smrt. Po njenim rečima, postoje simptomi koji se mogu uočiti mesecima unapred.

Doktorka Kerol Desarkisijan je analizirala zvaničnu listi čuvenog medicinskog portala "WebMD" na kojoj su nevedeni mogući pokazatelji da smrtno bolesna osoba umire, i dodala da postoje i neki veoma jednostavni znaci koji ukazuju na isto, kao što je to što pacijent više spava ili drema.

Po rečima dr Kerol, postoje simptomi koji se mogu uočiti mesecima unazad a koji u najvećem broju slučajeva ukazuju na to da pacijent neće preživeti. U te znake upozorenja ubraja se i smanjen apetit i generalno veoma mali unos hrane, kao i da pacijent nimalo i tek malo komunicira. Situacija kod fatalno bolesne dece je sasvim drugačija, ona postaju brbljivija kako se njihovo stanje pogoršava.

Kod ovih pacijenata se takođe javljaju različite vrste bolova, sa drugim lokalitetima, a koji se smenjuju. Moguće su i česte promene krvnog pritiska, brzine disanja, kao i otkucaja srca. Neretko dolazi i do promene boje određenih delova kože oko kolena, šaka i stopala. Pokazatelj mogu da budu i pad temperature i otežano disanje.

Dotorka je napomenula i da čak i kad su pacijenti bez svesti, oni osećaju da su voljeni kraj njih, čuju sve što im govore i to im pruža utehu.

"Možda neće moći da reaguju kada neko razgovara s njima ili ih dodiruje. Čak i ako vam oboleli ne odgovori, i dalje će moći da vas oseti ili čuje, a vaše prisustvo će im pružiti utehu."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading