OLAKŠAJTE TEGOBE Prirodni lekovi koji ublažavaju suzenje očiju i curenje nosa usled alergije
Foto: Shutterstock

Počela je sezona alergije na ambroziju, a najveća koncentracija polena ove biljke u vazduhu je u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra. Za ovu alergiju ne postoji lek jer je u pitanju burna reakcija imunog sistema na supstance iz prirode koje ne ugrožavaju organizam. Ali, simptomi se mogu ublažiti korišćenjem prirodnih preparata.

 

Crni kim

Ulje crnog kima je veoma efikasno u borbi s padom imuniteta i ima protivupalno delovanje. Rezultat ćete primetiti već nakon tri meseca korišćenja, a ako ga upotrebljavate duži period prilično ćete smanjiti simptome alergije. Bitno je da počnete sa konzumiranjem pre perioda alergena kako bi se organizam pripremio.

OLAKŠAJTE TEGOBE Prirodni lekovi koji ublažavaju suzenje očiju i curenje nosa usled alergije

Foto: Shutterstock

 

Vitamin C

Snižava nivo histamina u telu, te se bori s materijama koje uđu u telo. Preporučena doza vitamina C je 1.000 do 1.500 mg na dan. Ima ga najviše u citrusnom voću i crevnoj paprici, ali se ova količina ne možete uneti putem voća i povrća, pa se preporučuje upotreba suplemenata.

 

Probiotici

Odlični su za bolji rad creva. Osim toga, omogućavaju stvaranje imunoglobulina lgG i štite organizam od alergijskih reakcija. Možemo ga naći u jogurtu ili kefiru, a može da se nabavi i u vidu dodataka ishrani.

 

Vitamin D

Neophodan je za sve vitalne funkcije u organizmu i ima ogroman uticaj na imunitet. Ovaj vitamin koji dolazi od sunca organizam će stvoriti ako izložite ruke i lice sunčevim zracima 15 minuta dnevno, u jutarnjim satima.

Simptomi alergije na polen

- Kijanje

- Curenje iz nosa

- Zapušenost nosa

- Crvenilo očiju

- Svrab i suzenje očiju

- Suvi kašalj i nadraženost grla

OLAKŠAJTE TEGOBE Prirodni lekovi koji ublažavaju suzenje očiju i curenje nosa usled alergije

Foto: Shutterstock

 

Kopriva

Reč je o biljki koja spada među najlekovitije, jer je bogata vitaminima i mineralima. Zato je veoma je efikasna u borbi sa alergijama. Možete od nje napraviti čaj, staviti je u vidu začina u jelo, skuvati čorbu, napraviti pitu.

 

Med i đumbir

U čašu toplog mleka dodajte kašičicu meda i pola kašičice rendanog đumbira. Dobro promešajte i pijte uveče pred spavanje. Pomaže protiv alergije na polen i odstranjuje toksine iz organizma.

 

Celer

Iscedite bistar sok od svežeg lišća i korena celera. Sipajte sok u teglu i dodajte meda onoliko koliko ima soka. Smesu dobro promešajte i držite zatvorenu u frižideru, najduže nedelju dana. Sok sa medom pijte tri puta dnevno po jednu kašiku, pola sata pre jela.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading