ZBOG OVOG SASTOJKA MOGU DA OTKAŽU BUBREZI Dr Perišić upozorio na šta da obratite pažnju kad kupujete flaširanu vodu
Foto: printscreen/tvprva

Većina ljudi svakodnevno pije vodu sa česme, mada ima i onih koji smatraju da je flaširana voda zdravija, pa se odlučuju za tu varijantu. Takođe, leti češće kupujemo vodu kada ožednimo negde napolju i želimo da se rashladimo, a ponekad posegnemo i za gaziranim napicima.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je u Jutarnjem programu TV Prva objasnio kako svaki od ovih napitaka utiče na zdravlje i koji je najzdraviji.

"Ovo je najsigurnije piće, voda iz česme. Ona je sa normalnom količinom natrijuma, ne opterećuje bubrege. Više od 50 miligrama natrijuma na litar vode opterećuje bubrege i to nije dobro. Ta takozvana česmovača, ona je najzdravija. Gazirani napici su hiperosmolarni, imaju mnogo osmonskih aktivnih materija i opterećuju bubrege i naravno, to su šećeri", rekao je dr Perišić, pa pojasnio šta znači ta hiperosmolarnost.

"Gazirana pića imaju u sebi ugljen-dioksid, a on sam po sebi izaziva povećanje lučenja kisele sekrecije u želucu i drugo, gazirani napici kad se piju, čak i ako su sa normalnom količinom natrijuma, uvek jedna čaša vuče drugu jer čovek nikad nije prestao da bude žedan. Prema tome, kada čovek želi da umiri žeđ, gazirani napitak nikako. I naravno, ovi napici koji su slatki, oni nisu korisni".

Dr Voja je prokomentarisao i gazirane napitke kojima se dodaju nana i razne biljke, pa tako deluju zdravije.

"Za decu, ako ima u litru preko 50 miligrama natrijuma, to nije za piće. Stariji od osam godina mogu da piju mineralne vode sa mehurićima, ako sastav natrijuma ne prelazi 50 miligrama. To su izoosmolarne vode, one ne opterećuju organizam, one su idealne. I drugo, ne pospešuju da se uzima još jedna i još jedna čaša. Ali, česmovača je idealni standard. Ima i voda koje su u komercijalnoj upotrebi koje su izoosmolarne, negazirane, mineralne, ali sa normalnom količinom natrijuma i dobro je da imaju magnezijuma. To je jedino što dozvoljavamo da bude preko onih limita".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading